Verstreken: Zpannend Zernike in UMCG – ERIBA (2018)

Trek je labjas maar aan en leer alles over DNA, bacteriën, het ziekenhuis en beweging. De onderzoekers van ERIBA en het UMCG staan klaar om de leukste proefjes te doen.

Credits: Erik Gietema voor UMCG - ERIBA

Zo kun je het DNA uit een banaan te halen, leren pipetteren en wetenschappelijke experimenten doen die je ook heel goed thuis kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld hoe je met een rode kool kunt meten hoe zuur iets is, en hoe je met gist uit de supermarkt een ballon kunt opblazen.

Bizarre bacteriën
Je weet vast wel iets over bacteriën. De allerkleinste beestjes die je je kunt voorstellen, en die overal zijn. Maar heb je ze wel eens gezien? En wil je met ze op de foto? Bekijk ze, ontdek hoe ze zich verspreiden en leer waarom de meeste bacteriën niet gevaarlijk zijn (en zelfs heel nuttig!), maar je van sommige flink ziek kunt worden.

50 jaar transplanteren
Het UMCG viert dit jaar feest: het is 50 jaar geleden dat zij voor het eerst een orgaan transplanteerden. Daar zijn ze heel goed in geworden, artsen kunnen nu alle soorten organen transplanteren. Het UMCG transplantatieteam laat je zien wat daar allemaal bij komt kijken.

Hoe voelt het om ziek te zijn?
Soms kan iemand door een ziekte niet meer goed zien, horen of voelen. De studenten van Bewegingswetenschappen laten je ervaren hoe dat is. Wat kun je nog wel doen, en wat lukt niet meer?

Biobank van het Noorden
Neem een duik in de data van LifeLines, de data- en biobank waaraan 167.000 Noorderlingen deelnemen. Met hun gegevens kunnen wetenschappers onderzoek doen, bijvoorbeeld naar de vraag waarom de ene persoon gezond ouder wordt en de andere persoon te maken krijgt met (chronische) ziektes.

Healthy Ageing Quiz
Wat weet jij over gezond ouder worden? Test je kennis tijdens de Healthy Ageing Quiz. Ga jij er vandoor met de hoofdprijs…? Als je het nog spannender wilt, laat je dan opsluiten in de Escape Room. De deur gaat pas weer open als je alle wetenschapsraadsels hebt opgelost.

Bouw je eigen speeltuin
En wil je na al dat nadenkwerk even lekker bewegen? Bouw dan je eigen ‘speeltuin’ en daag jezelf, of degene met wie je bent gekomen, uit. De onderzoekers van Bewegingswetenschappen helpen je erbij.

Zpannend Zernike

Deze activiteit is onderdeel Zpannend Zernike, de Groninger invulling van het Weekend van de Wetenschap. Op veel plekken in de stad Groningen is veel te doen en te ontdekken.

Luister op zaterdag naar verhalen in het Academiegebouw, doe workshops en proefjes bij De Jonge Onderzoekers en ga op ontdekkingstocht door het Universiteitsmuseum. Bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen neem je een kijkje in de keuken van het onderzoek naar gedrag, denken, samenleven en leren van mensen.

Zondag kun je op zoek naar oplossingen voor de toekomst bij EnTranCe, ZAP Groningen en de Truck. SRON en het Kapteyn Instituut openen de deuren om je alles te laten zien over onderzoek in en naar de ruimte, terwijl je bij TNO kunt leren programmeren en hacken. Bij KVI-Cart, de Hanzehogeschool en de Bernouilliborg kun je aan de slag met proefjes.

Naam organisatie UMCG - ERIBA
Soort activiteit Open dag, Workshop
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Adres UMCG - ERIBA
Antonius Deusinglaan 1
9713 AV Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.