Verstreken: ZiN Inspiratielab (2018)

Altijd al willen weten waarom chips beter smaken als zij knapperig zijn? Wil je graag met smaken experimenteren? En altijd al eens een kok aan het werk willen zien in een kooktheater? ga naar ZiN Inspiratielab en laat je verrassen!

Credits: Sligro Food Group

De zintuigen lopen als een rode draad door het programma. Indrukken die we opdoen via de mond, ogen, neus, handen en oren bepalen samen hoe lekker we iets vinden. Om als kok of andere voedselprofessional goed je werk te kunnen doen, is het belangrijk de zintuigen goed te begrijpen.

In de wetenschap groeit inzicht hierover door onderzoek naar het gedrag van etende mensen en de werking van het brein te bestuderen. Er zijn biologische mechanismen die bepalen hoeveel we eten, zoals het honger- en verzadigingssignaal. We kennen twee soorten verzadiging: fysiek – je maag zit letterlijk vol- en sensorisch. Dit laatste zorgt ervoor dat we graag verschillende smaken proeven.

Na veel hartigs, zoals bij de avondmaaltijd, willen we graag iets zoets. Variatie gaat niet alleen om smaak, maar ook om andere kenmerken zoals textuur of kleur. Daarom zitten er in een zak M&M’s verschillende kleuren, een truc van de producent om ons meer te laten eten.

In het ZiN inspiratielab leer je over deze bevindingen in de praktijk.

Programma

Rondleiding: Bekijk het ZiN inspiratielab. Wat kan je allemaal leren als je de baas of (chef)kok bent in een horecazaak?
Kookshow: Leer hoe je een bord op verschillende manieren kan opmaken. Ontdek het effect van vormen en kleuren op de smaak.
Proeftest: Ervaar hoe belangrijk je ogen zijn voor wat je proeft! Weet jij wat je eet met een blinddoek op?
Auditorium: Verover een plekje in de zaal en leer alles over de nieuwste trends uit de wereld van voeding en uit-eten-gaan.

Naam organisatie Sligro Foodgroup B.V.
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 10:00 - 14:00 uur
Adres ZiN Inspiratielab
Kennedylaan 3
5466AA Veghel
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.