Verstreken: Wiskunde- en informaticamarkt (2018)

Altijd al willen weten wat er eigenlijk allemaal gebeurt op het CWI?

Credits: Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)

Op de wiskunde- en informaticamarkt nemen de CWI-onderzoekers je mee in hun onderzoek met puzzels, spellen en demonstraties met o.a.:

Het handelsreizigersprobleem. Doelgroep: kinderen en volwassenen
Je gaat op reis langs alle universiteitssteden van Nederland en wil natuurlijk je route zo efficiënt mogelijk inplannen. Je taak is dus het vinden van een kortste rondreis langs al deze steden.

Hoe random ben jij? Doelgroep: kinderen en volwassenen
Kijk hoe goed je bent in het bedenken van een willekeurige reeks symbolen. Versla jij een quantumcomputer?

Polarisatiespel. Doelgroep: kinderen en volwassenen
Stuur met behulp van spiegels en kristallen een laser naar de juiste plek, en ontdek hoe een quantumcomputer werkt.

Scan je Surprise ei en raad wat er in zit. Doelgroep: kinderen vanaf 6 jaar
Samen met de scanner-experts van het CWI krijg je de kans om je chocolade Surprise ei te scannen in hun FleX-ray Scanner. Zonder het chocolade Surprise ei te breken, kun je raden wat er in het ei verborgen zit. Na het scannen mag je het chocolade ei natuurlijk breken om op te eten maar vooral ook om te ontdekken of je goed geraden had wat er in het ei zit!

Wie ontwerpt het beste windpark? Doelgroep: kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen
Haal de meeste elektriciteit uit je windpark door de windmolens slim neer te zetten! In deze computer demo moet je proberen de windmolens zo neer te zetten dat ze de minste wind voor elkaar wegvangen, zodat het windpark zoveel mogelijk elektriciteit opwekt. De richting en de sterkte van de wind liggen niet vast maar veranderen de hele tijd, dus houd daar rekening mee in je ontwerp.

Alledaagse Neurale Netwerken. Doelgroep: kinderen en volwassenen
AI op een speelgoedcomputer: zoek uit waar de computer naar kijkt!

Wie is het? Doelgroep: kinderen en volwassenen
Leer spelenderwijs over databases en binaire zoekbomen. Neem het op tegen de computer, die de optimale strategie hanteert: vragen stellen die telkens het aantal kandidaten halveren.

Vonken en plasma. Doelgroep: kinderen
Bliksem is een lichtgevend elektrisch verschijnsel, dat plasma wordt genoemd. Hoe werkt dat? Aanschouw de vonken overslaan. Wat bepaalt de kleur van bliksem? En van Noorderlicht, dat ook een plasma is? Welke gevaren heeft bliksem, en wat heeft het Noorderlicht met onze bescherming te doen? En wat heeft wiskunde ermee te maken?

Visualising Online Information Quality. Doelgroep: volwassenen
Deelnemers hebben de mogelijkheid om te spelen met een tool voor informatiebeoordeling. De tool kan potentieel elke pagina op het web verwerken en een goed begrip krijgen van de kwaliteit ervan, zowel in het algemeen als met betrekking tot bepaalde aspecten, die grafisch worden weergegeven.

Bereikbaarheid

Er wordt aangeraden met het openbaar vervoer naar Amsterdam Science Park te reizen. Op station Amsterdam Science Park stoppen vier keer per uur treinen. GVB-bus 40 rijdt elke 15 minuten vanaf de stations Amstel en Muiderpoort naar Amsterdam Science Park.

Naam organisatie Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)
Soort activiteit Open dag, Voorstelling / Demonstratie, Ontdekken
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Adres Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)
Science Park 123
1098 XG Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemers
Partners
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.