Verstreken: Willen we meer of minder toezicht? (2018)

Toezicht, we worden er soms gek van. Wat is toezicht? waar komt het vandaan en kunnen we er ook zonder? Aan de hand van actuele voorbeelden neemt hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter het fenomeen toezicht onder de loep.

Credits: Pixabay, Pexels via CC0

Toezicht op de naleving van wet- en regelgeving waarborgt de veiligheid van producten, de betrouwbaarheid van diensten en beschermt tegen risico’s. Toezichthouders zijn nodig om de risico’s te bepalen in onze complexe wereld: of het nu gaat om voedselveiligheid, kwaliteit van gezondheidszorg, nucleaire veiligheid of financiële producten.

We leven in een periode waarin regulering in toenemende mate het voornaamste sturingsmiddel van de staat is. Privatisering en decentralisatie van overheidstaken, gaan niet gepaard met minder, maar met méér regulering.

Maar wat betekenen deze veranderingen voor ons leven? En moeten we er wel blij mee zijn? Deze en andere vragen komen aan bod.

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing kan via de website.

Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.