Verstreken: Wilde dieren in Nederland (2018)

Doe mee met ons memoryspel en leer welke dieren je in de natuur tegen kunt komen. Ook leer je meer over ziekten die bij deze dieren voorkomen en kun je je kennis testen met een quiz. Wat weet jij van hazen, reeën, wasberen of merels?

Credits: Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde

In Nederland komen heel veel verschillende diersoorten voor. De meeste dieren houden zich vaak schuil als ze mensen zien en zijn daarom niet zo bekend. Leer ze kennen door mee te doen met het memoryspel van Universiteit Utrecht.

Doodsoorzaak dieren

De afgelopen tien jaar hebben onderzoekers al meer dan 200 verschillende diersoorten onderzocht op de doodsoorzaak. Daarbij zijn ook wel eens onverwachte doodsoorzaken gevonden, zoals een ree die gestikt was in een eikel. Soms is de doodsoorzaak domme pech voor het dier, omdat het met een voertuig in contact is gekomen. Ook komen er ernstige ziekten voor, zoals nu het usutu-virus bij merels, waardoor er grote sterfte is onder de merels. Of eekhoorns die in 2014 dood uit de boom vielen. Wat was daar aan de hand?

Verschillende soorten ziektes

Sommige ziekten die bij een dier voorkomen, kunnen ook de mens of huisdieren ziek maken. Heb jij een idee welke ziekten een dier op de mens kan overbrengen? Of op je hond? Of waarom het zo belangrijk is om je konijn in te enten?

Teken zijn kleine beestjes die grote gevolgen kunnen hebben als je er door gebeten wordt. Teken kunnen namelijk ziekten overbrengen, zoals de Ziekte van Lyme. Maar weet jij hoe een teek eruit ziet?

Dierenquiz

Doe ook mee met de quiz over dieren in Nederland: waar ze voorkomen en welke ziekten bij ze voorkomen?

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Spel
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.