Wetenschapsdag 2018

De hele ZB staat in het teken van techniek en wetenschap tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag, een dag waarop kinderen met hun ouders de wereld van techniek en wetenschap op speelse wijze kunnen ontdekken.

Naar de website

Duik in de wereld van de wetenschap en neem deel aan één van de vele activiteiten in de bibliotheek.

Programma

De Magnetenshow

In deze show krijg je een aantal heel merkwaardige experimenten met magneten te zien. De gedreven fysicaleraar Eric Demetsenaere heeft magnetisme als specialiteit en geeft een heuse ‘Magnetenshow’ met veel proefjes en zelfs enkele goocheltrucjes.

Show: De wonderen van beweging

Stilzitten zit er tijdens deze show niet in. Het gaat namelijk over beweging. De drie wetten van Newton komen op spectaculaire wijze aan bod. Zo demonstreert Bob Balans de eerste én tweede wet.

Lezen en schrijven met planten

In deze workshop ga je schrijven met plantaardige inkt. En je komt te weten hoe je in het blad van een plant kunt lezen hoe het met de plant gaat. Hoe dat werkt? Dat leer je in deze plantaardige workshop. Verder ontdek je alles over de werking van een ecosysteem (terrarium). Voordat je het weet worden jouw vingers ook groen.

Ti Ta Toverlantaarn

In deze workshop kun je aan de slag met opdrachten en activiteiten uit de makersdoos van Cinekid. Wek je eigen kleurplaat tot leven met de gratis app Quiver of ga aan de slag met een flipboekje waarbij je als het ware je eigen ‘animatiefilmpje’ kunt maken. En met de zaklamp van een telefoon maken we een echte ‘verhaallantaarn’.

Wat staat daer?

Als je oud schrift kunt lezen gaat een nieuwe, spannende wereld voor je open. Ineens beland je zelf in de middeleeuwen of in de zeventiende eeuw. Je kunt nu jezelf leren lezen met de online oefentool. Daarmee maak je spelenderwijs kennis met oude handschriften en archiefbronnen. Tijdens de workshop ga je aan de slag met het ontcijferen van plaatsnamen en woorden uit documenten van soms wel honderden jaren geleden.

Ontwerp en maak

In het Industrieel Museum Zeeland kun je op heel interactieve wijze kennismaken met wat er in Zeeland gemaakt wordt, maar leer je ook alles over veiligheid, energie of hoe het werk in een fabriek er aan toe gaat. Volg twee workshops van het Industrieel Museum.

Ontdek alles over het chemische proces in de workshop ‘Maak je eigen haargel’ of ontwerp de mooiste creaties met 3D pennen in de workshop ‘Ontwerpen met 3D pennen’.

Windmolen op zonne-energie

Bouw je eigen mini-windmolentje met zonnecellen. Op zonnige plaatsen, zoals op de vensterbank, komt dit kleine windmolentje in beweging. Wanneer er genoeg zonlicht op de zonnecellen valt, beginnen de wieken te draaien. En als-ie klaar is, mag je ‘m mee naar huis nemen.

Golgbergmachine

Een Rube Goldbergmachine, genoemd naar de Amerikaanse cartoonist Rube Goldberg, is een complex apparaat dat een zeer eenvoudige opgave onnodig langzaam, indirect en omslachtig uitvoert. Daarbij worden verschillende delen (bijvoorbeeld conservenblikken, kogels en bindtouw) zo opgebouwd, dat ze een kettingreactie geven die helemaal aan het eind zijn doel bereikt. Een bekende vorm van de Goldbergmachine was Domino Day, waarbij in één zet zoveel mogelijk stenen moesten worden omgegooid. Jij kunt vast ook zo’n machine maken.

Laboratoriumklas

Bacteriën zitten overal. Maar waar zitten de meeste? Word een echte onderzoeker en ga op zoek naar de plaatsen in de bibliotheek waarvan jij denkt dat ze heel schoon, of juist heel erg vies zijn. In het laboratorium hebben we een tijdmachine, zodat ja meteen de uitslag weet.

Sparebot solderen

Sparebots maak je van oude elektronicaonderdelen zoals ledlampjes, weerstandjes en batterijen. Samen met studenten van studievereniging Blauwdruk kun jij zelf een sparebot-robot maken.

Ontwerp je eigen emoji

Leer over de snelst groeiende taal ter wereld. Iedere dag communiceren we met elkaar. Niet alleen in het echt, maar ook door middel van smartphones en computers. Om wat extra emotie toe te voegen aan onze korte digitale berichten gebruiken we emoji; zoals een smiley of een duimpje. Deze symbolentaal is afkomstig uit Japan. In deze workshop leer je alles over de geschiedenis en de toegevoegde waarde van deze symbolentaal. Welke emoji ontbreekt er nog? Ontwerp ‘m vandaag zelf!

Bootjes op zonne-energie

Bouw zelf een bootje op zonne-energie. Soldeer de motor en de zonnecel aan elkaar en; varen maar! Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Deze activiteit kost € 5,-.

Rondkijken in een 3D-Wereld

Met de Oculus Rift, een 3D bril, kun je rondkijken in verschillende omgevingen. In deze omgevingen is van alles te zien. Van een ontmoeting met een dinosaurus naar op de top van een wolkenkrabber staan. Je kunt normaal om je heen kijken om zo alles van heel de omgeving te zien. Zo lijkt het net alsof je zelf in die wereld bent. Zo krijg je een leuke, misschien wel eerste, ervaring met de mogelijkheden van Virtual Reality.

Lezen en schrijven in de techniek

Techniek ambassadeurs van bedrijven laten zien hoe leuk en verrassend techniek is. Je kunt lekker met ze aan de slag met een activiteit over lezen en schrijven in de techniek.

Doelgroep

Deze activiteiten zijn geschikt voor gezinnen met kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Locatie

ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland
Kousteensedijk 7
4331 JE Middelburg

Datum en tijd

6 oktober 2018: 10:00 - 16:00 uur
Credits: ZB | PB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Naam organisatie

Soort activiteit

Voorstelling / Demonstratie, Workshop

Doelgroep

Kinderen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 10:00 - 16:00 uur

Adres

ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland
Kousteensedijk 7
4331 JE Middelburg

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.