Verstreken: Wat zijn dierproeven? (2018)

Ondanks dat dierproeven een goed doel kunnen dienen, heeft iedereen er moeite mee. Op welke manieren verminderen we de dierproeven en voorkomen we onnodige dierproeven? En waar kunnen we aan denken bij die zogenaamde alternatieven voor dierproeven?

Credits: Universiteit Utrecht faculteit Diergeneeskunde

Jan van der Valk is medisch-bioloog en zet zich al lange tijd in voor de zogenaamde 3V-methoden. Dat zijn methoden die dierproeven Vervangen, Verminderen en/of Verfijnen. Tijdens dit minicollege krijg je antwoord op de vragen als: Wat zijn dierproeven? Waar worden ze voor uitgevoerd? Zijn ze eigenlijk verplicht? Kom ik eigenlijk zelf, direct of indirect, in aanraking met producten die op dieren zijn getest?

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht kijken ook naar alternatieven voor dierproeven om zo veel mogelijk resultaat te krijgen zonder proefdieren te gebruiken. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar het minicollege over dierproeven en alternatieven en stel al je vragen!

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.