Verstreken: Verlichting in de cel (2018)

Je lichaam bestaat uit miljarden superkleine cellen. Maar hoe zien die er eigenlijk uit? En wat gebeurt er als je ziek bent?

Credits: Steven Snoep voor Universiteit Utrecht

Jouw leven begon toen één eicel van je moeder samensmolt met één eicel van je vader. Nog iedere dag komen daar cellen bij en dat worden er wel honderd miljard! Iedere cel zit vol onderdelen en het is er een drukte van jewelste. De cel moet eten, groeien, bewegen en ja – ook soms zijn troep opruimen. Dat gaat bijna altijd goed, maar soms ook niet.

Onderzoekers Anne en Wilco willen weten hoe dit werkt, maar om in die superkleine cel te kunnen kijken moet je slimme trucs bedenken. Met een microscoop kun je iets honderd keer vergroten, maar hoe weet je precies wat je ziet? Daarvoor gebruiken ze de prachtige, fluorescerende kleuren van bijvoorbeeld lichtgevende kwallen. Door verschillende onderdelen van de cel andere kleurtjes te geven, kun je zien waar ze zitten en ook meer te weten komen over wat ze doen. In hun mini-college vertellen ze ook wat ze al ontdekt hebben over hoe de cel werkt.

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.