Tulip Power

In ZAP Groningen onderzoeken wetenschappers welke stoffen je kunt halen uit onder andere suikerbieten, aardappelen, gras en planten. Zij laten je tijdens het Weekend van de Wetenschap zien hoe.

Naar de website

In ZAP Groningen werken de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Noorderpoort samen met bedrijven aan oplossingen voor de biobased economy. Een biobased economy is gebaseerd op groene grondstoffen (uit gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie). Op dit moment vind je de stoffen uit biomassa al terug in onder meer medicijnen, make-up, voedingsmiddelen en kleding. Maar er is nog vele meer mogelijk.

Ondernemers kunnen bij ZAP Groningen terecht met onderzoeksvragen. Het doel is om samen nieuwe biobased producten naar de markt brengen of (chemische) processen duurzamer maken. ZAP test ideeën van ondernemers, in samenwerking met (docent-)onderzoekers en studenten, brengt het op een hoger niveau en test de marktpotentie.

Tijdens Zpannend Zernike kun je in ZAP Groningen:

  • zien hoe een lampje gaat branden als je die aansluit op een zonnecel met natuurlijke kleurstoffen (uit rode planten zoals tulpen en rozen)
  • zelf zetmeel isoleren uit een aardappel. Dit is voorbeeldmateriaal voor het maken van bioplastics te gebruiken in een 3D printer
  • ontdekken hoe je van afval biogas kunt maken
  • deelnemen aan een mini-lezing ‘de biobased economie en het gebruik van biomassa’

Zpannend Zernike

Deze activiteit is onderdeel Zpannend Zernike, de Groninger invulling van het Weekend van de Wetenschap. Op veel plekken in de stad Groningen is veel te doen en te ontdekken.

Luister op zaterdag naar verhalen in het Academiegebouw, doe workshops en proefjes bij De Jonge Onderzoekers en ga op ontdekkingstocht door het Universiteitsmuseum. Bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen neem je een kijkje in de keuken van het onderzoek naar gedrag, denken, samenleven en leren van mensen.

Zondag kun je op zoek naar oplossingen voor de toekomst bij EnTranCe, ZAP Groningen en de Truck. SRON en het Kapteyn Instituut openen de deuren om je alles te laten zien over onderzoek in en naar de ruimte, terwijl je bij TNO kunt leren programmeren en hacken. Bij KVI-Cart, de Hanzehogeschool en de Bernouilliborg kun je aan de slag met proefjes.

Locatie

Zernike Advanced Processing (ZAP) Groningen
Zernikelaan 17
9747 AA Groningen

Datum en tijd

7 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Credits: Mandy Holstege voor Zernike Advanced Processing (ZAP) Groningen

Naam organisatie

Zernike Advanced Processing (ZAP) Groningen

Soort activiteit

Voorstelling / Demonstratie, Workshop

Doelgroep

Kinderen, Jongeren

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

Zernike Advanced Processing (ZAP) Groningen
Zernikelaan 17
9747 AA Groningen

Website

Ga naar de website

Social media

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.