Verstreken: Spoedgeval: Paard met buikpijn! (2018)

Buikpijn bij paarden, het komt veel voor. Maar hoe komt dat? En wat doet een dierenarts eraan?

Credits: Robert Oosterbroek voor Universiteit Utrecht

Hoe herken je een paard met buikpijn? Waarom zijn paarden zo gevoelig voor buikpijn? Waarom is de klacht soms ernstig? En wat doet de dierenarts als hij of zij een paard met buikpijn gaat behandelen?

Minicollege

Tijdens dit minicollege krijg je antwoord op al deze vragen. Dierenarts Liewke Kranenburg werkt in de Universiteitskliniek voor Paarden. In dit paardenziekenhuis staan dag en nacht artsen klaar voor spoedgevallen. Ook voor paarden met buikpijn. In het ziekenhuis zijn speciale stallen zonder hoeken. Waarom zal dat zijn? Denk er alvast over na en vraag dierenarts Lieuwke zelf naar het antwoord.

Als een paard buikpijn heeft, zoeken de dierenartsen uit wat er precies aan de hand is en welke behandeling het paard moet krijgen. Dierenarts Lieuwke vertelt je alles, van begin tot eind. En ze laat je zien wat zij doet om de edele viervoeters weer op de been te krijgen.

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.