Planten zijn keien in meetkunde

Al zien planten en bomen er heel verschillend uit, ze hebben toch allemaal min of meer hetzelfde bouwplan. Wil je meer weten over de manier waarop planten groeien? Kom naar de Open Dag van AMOLF.

Naar de website

Wist je dat de cellen van planten en bomen omgeven zijn door een stijf ’korset’ van suikermoleculen? Zo ingesnoerd door de suikermoleculen is het niet makkelijk voor de plant om zich op de juiste manier te strekken voor het maken van de langgerekte stengels en takken. Ze moeten er speciale trucs voor uithalen. Zo zitten er in plantencellen voortdurend groeiende en dan weer krimpende staafvormige moleculen. Door met elkaar te botsen bepalen deze moleculen wat de vorm van de cel is.

Deze moleculaire dans kunnen is sinds enige jaren live te zien onder de microscoop. Onderzoekers zijn nu in staat om modellen te maken die de groei in kaart brengt. AMOLF-groepsleider Bela Mulder vertelt over het meest recente natuurkundige onderzoek aan de groei en organisatie van plantencellen en beantwoordt al je vragen.

De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van AMOLF, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI.

Locatie

AMOLF
Science Park 104
1098 XG Amsterdam

Datum en tijd

6 oktober 2018: 15:00 - 15:30 uur
Credits: Shutterstock, wk1003mike via CC BY-ND 2.0

Naam organisatie

Soort activiteit

Lezing / Debat, Open dag

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 15:00 - 15:30 uur

Adres

AMOLF
Science Park 104
1098 XG Amsterdam

Website

Ga naar de website