Plaagdieren of superdieren?

Wanneer mensen zich zorgen maken over de omgang met dieren, gaat het vaak over huisdieren, dieren op de boerderij of vogels in de tuin. Maar wat vind jij van ratten en muizen? En hoe belangrijk is hun welzijn?

Naar de website

Als mensen ratten en muizen in de stad of in hun huis tegenkomen, vinden ze dat meestal niet fijn en beschouwen ze deze dieren als ‘plaagdier’. De ratten en muizen zijn ongewenst op een plek aanwezig en worden dan meestal gedood. Maar mag dat zomaar? We maken ratten en muizen die we als huisdier hebben toch ook niet zomaar dood?

Ratatouille

Zonder dat we het weten, zorgen we er zelf voor dat ratten en muizen het fijn vinden bij ons, doordat we voedsel en nestplaatsen beschikbaar stellen voor de dieren. De ratten en muizen maken daar heel slim gebruik van om te overleven en er zijn mensen die ratten en muizen daarom ‘superdieren’ noemen. Je kent vast de film Ratatouille wel. Sommige mensen vinden de rat vies of eng, terwijl andere mensen de rat juist slim en lief vinden.

We zijn benieuwd wat jij vindt van ratten en muizen. Hoe kunnen we volgens jou op een fijne manier samenleven met deze dieren, zonder dat we er last van hebben en er ratten en muizen worden gedood?

Plaagdier of superdier?

In deze workshop willen we graag horen hoe jij denkt over de omgang met ratten en muizen die we als ‘plaagdier’ zien en welke oplossingen je bedenkt om overlast door ratten en muizen te voorkomen. Zie jij de dieren als plaagdier of als superdier?

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Locatie

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Datum en tijd

7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Credits: Sab K, Pixabay via CC0 Creative Commons

Naam organisatie

Soort activiteit

Workshop

Doelgroep

Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.