Piëzo Pret: Energie uit beweging

De Rijksuniversiteit Groningen en GasTerra/Gasunie dagen jongeren van nu uit om mee te werken aan bruikbare oplossingen voor de energie in de toekomst. Dit gebeurt in en rond de Jouw Energie van Morgen truck, waar je nu een kijkje in kunt nemen.

Naar de website

Als je in het metalen plaatje knijpt, gaat het lampje branden. Zonder batterij of aandrijfveer. Heb je een idee hoe dat kan? Het is jouw knijpkracht die de energie opwekt. In het metalen plaatje zitten piepkleine en bijzondere kristallen die je met het blote oog niet ziet. Het zijn piëzokristalletjes die elektriciteit geven als je erop drukt. Je kent ze eigenlijk al lang. Ze zitten in aanstekers voor het gasfornuis of in een wenskaart die, als je hem opent, muziek afspeelt.

Zpannend Zernike

Deze activiteit is onderdeel Zpannend Zernike, de Groninger invulling van het Weekend van de Wetenschap. Op veel plekken in de stad Groningen is veel te doen en te ontdekken.

Luister op zaterdag naar verhalen in het Academiegebouw, doe workshops en proefjes bij De Jonge Onderzoekers en ga op ontdekkingstocht door het Universiteitsmuseum. Bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen neem je een kijkje in de keuken van het onderzoek naar gedrag, denken, samenleven en leren van mensen.

Zondag kun je op zoek naar oplossingen voor de toekomst bij EnTranCe, ZAP Groningen en de Truck. SRON en het Kapteyn Instituut openen de deuren om je alles te laten zien over onderzoek in en naar de ruimte, terwijl je bij TNO kunt leren programmeren en hacken. Bij KVI-Cart, de Hanzehogeschool en de Bernouilliborg kun je aan de slag met proefjes.

Locatie

Ossenmarkt
Ossenmarkt
9712NZ Groningen

Datum en tijd

6 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Credits: Theo Jurriens voor Jouw Energie van Morgen truck

Naam organisatie

Jouw Energie van Morgen truck

Soort activiteit

Workshop

Doelgroep

Jonge kinderen, Kinderen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

Ossenmarkt
Ossenmarkt
9712NZ Groningen

Website

Ga naar de website