Origami: kunst of wetenschap?

Tijdens het Weekend van de Wetenschap zijn er pop-up wetenschappers vol goede verhalen te vinden in wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland. In de Uitvindfabriek vertelt Sebastien Callens over het verband tussen biomaterialen en origami.

Naar de website

Origami is een eeuwenoude kunstvorm uit Japan waarbij je papier vouwt in prachtige vormen. Iedereen heeft wel eens een origami kraanvogeltje of een ander diertje gevouwen, maar weinig mensen weten dat er heel veel wetenschap schuilt achter deze kunstvorm. Origami kun je bijvoorbeeld gebruiken oor het maken van nieuwe robots, vouwbare zonnepanelen, grote tenten of zelfs implantaten.

Niet alleen mensen gebruiken origami voor het bedenken van slimme oplossingen, de natuur biedt ook heel veel voorbeelden van origami. Denk aan het opvouwen van de vleugels van bepaalde insecten. In een presentatie geeft biomechanicus Sebastien Callens van de TU Delft uitleg over de wondere wereld van origami, en laat hij zien hoe hij deze kunstvorm gebruikt in zijn wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van (kleurrijke) voorbeelden hoopt hij iedereen te overtuigen dat origami niet alleen eeuwenoud is, maar ook springlevend.

Pop-up wetenschapper

De pop-up wetenschapper is een landelijk programma dat volwassenen en kinderen op een laagdrempelige manier kennis laat maken met wetenschap. Wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland zijn gastlocaties voor de pop-up wetenschappers. Het evenement vindt jaarlijks plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Doelgroep

De lezing is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website. Er is alleen nog plaats bij de lezing van 16:00 uur.

Locatie

De Uitvindfabriek
Terheijdenseweg 64
4816AA Breda

Datum en tijd

7 oktober 2018: 14:00 - 15:30 uur
7 oktober 2018: 16:00 - 17:30 uur
Credits: Marieke de Lorijn via De Uitvindfabriek

Naam organisatie

Soort activiteit

Lezing / Debat

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 14:00 - 15:30 uur
7 oktober: 16:00 - 17:30 uur

Adres

De Uitvindfabriek
Terheijdenseweg 64
4816AA Breda

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.