Verstreken: Origami: kunst of wetenschap? (2018)

Tijdens het Weekend van de Wetenschap zijn er pop-up wetenschappers vol goede verhalen te vinden in wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland. In de Uitvindfabriek vertelt Sebastien Callens over het verband tussen biomaterialen en origami.

Credits: Marieke de Lorijn via De Uitvindfabriek

Origami is een eeuwenoude kunstvorm uit Japan waarbij je papier vouwt in prachtige vormen. Iedereen heeft wel eens een origami kraanvogeltje of een ander diertje gevouwen, maar weinig mensen weten dat er heel veel wetenschap schuilt achter deze kunstvorm. Origami kun je bijvoorbeeld gebruiken oor het maken van nieuwe robots, vouwbare zonnepanelen, grote tenten of zelfs implantaten.

Niet alleen mensen gebruiken origami voor het bedenken van slimme oplossingen, de natuur biedt ook heel veel voorbeelden van origami. Denk aan het opvouwen van de vleugels van bepaalde insecten. In een presentatie geeft biomechanicus Sebastien Callens van de TU Delft uitleg over de wondere wereld van origami, en laat hij zien hoe hij deze kunstvorm gebruikt in zijn wetenschappelijk onderzoek. Met behulp van (kleurrijke) voorbeelden hoopt hij iedereen te overtuigen dat origami niet alleen eeuwenoud is, maar ook springlevend.

Pop-up wetenschapper

De pop-up wetenschapper is een landelijk programma dat volwassenen en kinderen op een laagdrempelige manier kennis laat maken met wetenschap. Wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland zijn gastlocaties voor de pop-up wetenschappers. Het evenement vindt jaarlijks plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Doelgroep

De lezing is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website. Er is alleen nog plaats bij de lezing van 16:00 uur.

Naam organisatie De Uitvindfabriek
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 14:00 - 15:30 uur
7 oktober 2018: 16:00 - 17:30 uur
Adres De Uitvindfabriek
Terheijdenseweg 64
4816AA Breda
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.