Verstreken: Ontdek hoe hersenen veranderen (2018)

Wist jij dat je hersenen constant veranderen? Er ontstaan nieuwe verbindingen in je hersenen door je gedachten en gevoelens, en ook door de dingen die je meemaakt. Tijdens een demonstratie ontdek je hoe verbindingen tussen hersencellen veranderen.

Credits: Universiteit Utrecht Dynamics of Youth

Hersenen staan nooit stil. Hersencellen maken constant nieuwe verbindingen, veranderen verbindingen en ruimen oude verbindingen op. Dit doen ze zodat jij zo goed mogelijk kan reageren op jouw omgeving. Tijdens een demonstratie ontdek je hoe verbindingen tussen hersencellen veranderen en hoe onderzoek naar deze verbindingen ons kan helpen om hersenaandoeningen beter te begrijpen.

Hersenplakjes

Ontdek zelf hoe hersenverbindingen veranderen door middel van de hersenen van muizen. Kijk mee met onderzoekers van de Universiteit Utrecht die onderzoek doen bij muizen door hersenplakjes te maken. Met deze plakjes kan worden onderzocht hoe hersenverbindingen ontstaan of verdwijnen. Hiermee kunnen onderzoekers meer inzicht krijgen in de hersenen van kinderen en begrijpen ze beter waarom sommige hersenen zonder problemen veranderen en waarom het bij andere hersenen misgaat.

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.