Verstreken: Ontdek de handige buren in je tuin (2018)

Voor een safari hoef je niet naar Afrika. Duik gewoon je tuin in en ontdek hoeveel er leeft in de grond. Van loopkevers en miljoenpoten tot regenwormen: niet alleen mooi, maar ook heel nuttig. ‘Graaf’ mee met dit landelijke onderzoek!

Credits: Perro de Jong voor NIOO-KNAW

Welke ‘bodemschatjes’ leven er allemaal onder onze voeten? Ook in 2018 gaan we weer op zoek in het hele land, en wel van 27 september tot en met 8 oktober. Zoeken kan in je tuin, op je balkon of op het schoolplein.

Het leven in de bodem is erg belangrijk. Zonder bodemdieren geen gezonde bodem! En dus niet voldoende te eten voor ons, geen gezuiverd water om te drinken en geen katoenen kleren om aan te trekken bijvoorbeeld.

Miljoenpoten, loopkevers of regenwormen: zij zorgen heel goed voor onze tuinen! Afval zoals herfstbladeren wordt bijvoorbeeld opgeruimd en weer verwerkt tot voedsel voor de planten.

Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze dorpen en steden? Meestal lopen we letterlijk aan ze voorbij, maar tijdens de Bodemdierendagen krijgen onze onbekende buren de aandacht die ze verdienen.

Al gevonden

Honderden mensen, verspreid over het hele land, gingen de afgelopen drie jaar voor de Bodemdierendagen op zoek naar bodemdieren in eigen tuin. Vaak gingen hele families aan de slag, en zo zijn er samen al ruim 18.000 ‘bodemschatjes’ gescoord.

De top 3 van Nederlandse bodemdieren was tot vorig jaar: pissebedden op 1, gevolgd door de spinachtigen en de regenwormen. Maar in 2017 ging de top 3 op z’n kop en grepen de spinachtigen de macht, op de voet gevolgd door de regenwormen. Wat gaat 2018 met die superdroge zomer opleveren?

Graaf mee

De speciale Bodemdierenzoekkaart, ‘achtergrond’-informatie en alle resultaten van de afgelopen drie jaar? Die vind je op de ‘aardige’ – sorry, we kunnen het niet laten – website. Daar kun je straks ook jouw bodemdieren doorgeven! Je krijgt dan meteen te zien hoe ‘bodemdiervriendelijk’ jouw tuin is…

Iedereen kan meedoen, en je hoeft er maar een klein stukje de deur voor uit. Vanuit heel Nederland kun je de bodemdieren in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein doorgeven via de website.

Rondom de citizen science waarnemingen zijn er ook allerlei dingen te doen en te ontdekken over bodemdieren.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.