Verstreken: Meten is weten! (2018)

Tijdens het Weekend van de Wetenschap organiseert ZB45 Makerspace Amsterdam een workshop over meten.

Credits: ZB45 Makerspace, Jaap Vermaas

Voor wetenschappelijk onderzoek zijn betrouwbare metingen van groot belang. De kwaliteit en beschikbaarheid van de meetapparatuur kan de grote invloed hebben op wat je kan meten en wie er kan meten.

De laatste tijd hebben verschillende projecten laten zien dat je met beperkte middelen toch interessante metingen kan doen. Zo meet Meet je Stad in Amersfoort de temperatuur in een fijn-vertakt netwerk en laat daarmee zien hoe groot de verschillen binnen de stad kunnen zijn. Stichting Geluidsnet meette al in 2004 succesvol de geluidsoverlast van Schiphol. In Amsterdam experimenteert Waag Society met de Smart Citizen Kit enAUrban AirQ om de luchtkwaliteit te meten.

Op een heel ander vlak: de goedkope en nauwkeurige gyroscopen maken het mogelijk stabiele quadcopters of hoverboards te maken. En afstandmeters zitten tegenwoordig in elke auto.

Deze projecten veranderen het beeld dat betrouwbare metingen alleen met dure apparatuur gedaan kunnen worden. Apparatuur met beperkte precisie kan juist door de veelheid aan metingen interessante informatie opleveren.

Bij ZB45 kijken we in het Weekend van de Wetenschap welke metingen je zelf kan doen met simpele apparatuur. Met het Arduino platform is het vaak triviaal allerlei metingen te doen. Kom het zelf proberen tijdens onze workshop!

Naam organisatie ZB45 Makerspace
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 13:00 - 16:00 uur
Adres ZB45 Makerspace
Zeeburgerpad 45
1019 AA Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.