Verstreken: Ken jij Frederick Ruysch? (2018)

Botanicus Frederick Ruysch (1638-1731) werkte op het snijvlak tussen kunst en wetenschap. Hij ontdekte een preparatietechniek waarmee hij wist te bereiken dat de anatomie niet langer huiver en walging opriep, maar bewondering en vertedering.

Credits: wikipedia

In zijn persoonlijk museum Theatrum Anatomicum had Frederick Ruysch in 1710 in Amsterdam ongeveer honderden flessen en dozen opgesteld met preparaten en opgezette dieren. Opmerkelijk was daarbij zijn verzameling dode kindertjes, welke Ruysch zelf had geprepareerd. Zijn geheim methode, een liquor balsamicus, wilde Ruysch nog aan niemand verkopen. In 1717 verkocht Ruysch zijn verzameling, alsmede zijn methode van prepareren aan Peter de Grote. De verzameling werd in 1718 in Sint Petersburg opgesteld.

Luuc Kooijmans heeft veelvuldig bewezen dat hij een complexe geschiedenis helder en indringend kan vertellen. Zijn boeken oogsten lof in wetenschappelijke kringen en bij een breder publiek. In 2008 werd Gevaarlijke kennis bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs en met de Greshoff-prijs van de Jan Campert Stichting. Hij schreef daarnaast onder meer De Doodskunstenaar, De geest van Boerhaave en Vriendschap. In 2004 ontving hij van het Prins Bernhard Cultuurfonds een oeuvreprijs voor de geesteswetenschappen.

I.s.m. Boekhandel Boekhuis Aalsmeer

Prijs

Regulier € 5,-
Leden Bibliotheek Amstelland Gratis

Naam organisatie Bibliotheek Amstelland
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs
5,00 per persoon
Openingstijden 6 oktober 2018: 14:30 - 15:30 uur
Adres De Oude Veiling
Marktstraat 19
1431BD Aalsmeer
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.