Verstreken: Hoe zwemt een bacterie? (2018)

Heb jij er weleens over nagedacht hoe een bacterie zich voortbeweegt? De meeste bacteriën hebben een staart in de vorm van een kurkentrekker in plaats van een normale vissenstaart. In deze demonstratie zie jij met eigen ogen waarom dat zo is.

Credits: Joost de Graaf via Universiteit Utrecht

Een bacterie kan geen vissenstaart gebruiken om zich voort te bewegen, omdat een bacterie water heel anders ervaart dan jij of een vis dat doet. Wanneer jij een flinke borstslag maakt dan blijf je nog even voortbewegen voordat je door wrijving tot stilstand komt. Maar als je 1.000.000 keer zo klein zou zijn – net zo groot als een bacterie – dan is het water nog steeds hetzelfde, maar ervaar je veel meer wrijving. Zo veel zelfs, dat je geen millimeter vooruit zou komen. Het water voelt aan als teer.

In deze activiteit ontdek je aan de hand van een schaalmodel dat een vis, ter grootte van een bacterie, zich een heel klein beetje zou voortbewegen als hij zijn staart naar rechts beweegt. Maar, wanneer de vis zijn staart naar links beweegt, keert hij weer terug naar zijn oorspronkelijke plaats. Dus eigenlijk komt de vis niet vooruit. Een bacterie daarentegen gebruikt een kurkentrekkerstaart. De asymmetrie in die beweging zorgt er wel voor dat de bacterie verplaatst.

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.