Hoe werken gewrichten?

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsziekte bij honden en paarden. Maar hoe werken gewrichten eigenlijk en hoe kunnen we deze ziekte zo vroeg mogelijk opsporen?

Naar de website

Weet jij waar de pols van jouw hond zit, of de knie van jouw paard? En heb je je ooit afgevraagd hoe jij zou bewegen zonder dit soort gewrichten? Dat zou helemaal niet kunnen.

Gewrichten zorgen ervoor dat je je benen kunt buigen als je van een muurtje springt, dat je je handen kunt gebruiken, en je je ene voet voor je andere kunt zetten. Als er iets mis is in een gewricht waardoor het gezwollen raakt of pijn doet, lukt dat bewegen dus niet goed meer. Dit is niet alleen een probleem bij mensen, maar ook bij paarden en honden.

Onderzoek naar gewrichtsslijtage bij dieren is daarom niet alleen belangrijk voor dier-patiënten, maar helpt mogelijk ook om deze ziekte bij mensen eerder te herkennen en beter te behandelen.

Tijdens deze activiteit leer je alles over gewrichten: je kunt met eigen vingers voelen hoe gewrichtsvloeistof voelt, je leert onder de microscoop ziek en gezond kraakbeen onderscheiden, én je leert hoe je een gewricht van een mens, paard en hond kan onderscheiden.

Doelgroep

De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Locatie

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Datum en tijd

7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Credits: Kees Rutten via Universiteit Utrecht

Naam organisatie

Soort activiteit

Voorstelling / Demonstratie, Workshop

Doelgroep

Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.