Verstreken: Hoe weet je of een koe gezond is? (2018)

Vroeger werden koeien met de hand gemolken. Omdat het nu vooral met machines gaat, is er behoefte om alsnog de gezondheid van de koe in de gaten te kunnen houden. Leer alles over hoe dit met de behulp van technologie werkt.

Credits: Shutterstock via Mastiline B.V.

Er is tegenwoordig minder contact tussen mens en koe, dus hoe weet de boer of het wel goed gaat met zijn koeien? Hiervoor zijn sensoren die de gezondheid van de koe in de gaten kunnen houden. Sensoren zijn dan een soort van assistent van de boer.

Maar hoe werkt dat? De sensoren gebruiken het zogenoemde ‘celgetal’, het totaal aantal cellen per milliliter melk. Dit getal zegt veel over de gezondheid van de koe. Hoe lager het celgetal, hoe gezonder het dier. Als het celgetal hoog is kan er sprake zijn van uierontsteking, ook wel mastitis genoemd.

Op de open dag van de Dairy Farm in Leeuwarden zie je het door Mastiline ontwikkelde meetinstrument die het celgetal van de koemelk meet. Het instrument doet dat met behulp van bioluminescentie, de lichtproductie van levende organismen. Kom zelf kijken hoe deze technologie werkt en leer alles over de gezondheid van een koe.

Naam organisatie Mastiline B.V.
Soort activiteit Open dag, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 10:00 - 15:30 uur
Adres Dairy Campus
Boksumerdyk 11
8912CA Leeuwarden
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.