Hoe houd je papegaaien slim?

Wat komt er allemaal bij kijken als je het gedrag van papegaaien onderzoekt? Ontdek het zelf. Kies voor een rol als onderzoeker en bedenk experimenten of kruip in de rol van papegaai en doe mee aan de experimenten om wat lekkers te verdienen.

Naar de website

Papegaaien zijn prachtige, kleurrijke vogels die daarnaast ook heel slim en handig zijn. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat deze vogels voldoende uitdaging hebben. Vooral het laten zoeken naar voedsel is hiervoor een zeer geschikte manier gebleken. Niet alleen omdat het de papegaaien bezig houdt en hun intelligentie stimuleert, maar vooral omdat dit de vogels een mogelijkheid biedt om hun natuurlijke gedrag uit te voeren. En dat is belangrijk voor een papegaai om lekker in zijn vel (en veren) te zitten!

In het wild is een papegaai namelijk zo’n vier tot acht uur per dag bezig met zoeken naar voedsel en het opeten ervan. Als ze worden gehouden als huisdier door mensen, waar het voedsel meestal kant-en-klaar in een voerbakje te vinden is, is een papegaai meestal binnen een half uur tot een uur al klaar met eten. Dan blijft er weinig uitdaging over.

Op de faculteit Diergeneeskunde doet Yvonne van Zeeland met collega’s onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om het natuurlijke voedselzoekgedrag bij papegaaien in huis na te bootsen. Maar hoe effectief zijn die methoden nu eigenlijk, en belangrijker nog: wat vindt zo’n papegaai nu écht leuke bezigheidstherapie? Deze, en andere vragen, proberen de onderzoekers tijdens hun onderzoek te beantwoorden. Ben jij nieuwsgierig geworden naar hoe zo’n onderzoek precies in zijn werk gaat? Doe dan mee aan deze workshop.

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Locatie

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Datum en tijd

7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Credits: Yvonne van Zeeland voor Universiteit Utrecht

Naam organisatie

Soort activiteit

Spel, Workshop

Doelgroep

Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.