Het tentoonstellen van de collectie

Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een tentoonstelling? Hoe bepaalt het museum wat er te zien is en hoe? Margriet Schavemaker en Hans Lentz vertellen over het maken van collectiepresentatie Stedelijk BASE.

Naar de website

De verhalen in Stedelijk BASE
De collectie van het Stedelijk Museum telt ongeveer 90.000 kunstwerken. Stedelijk BASE is de permanente opstelling van hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum. De presentatie beslaat de gehele nieuwe vleugel van het museum en toont een selectie van bijna 700 werken, gegroepeerd rond historische bewegingen, maatschappelijke thema’s en invloedrijke kunstenaars. Dit is maar een klein percentage, dus hoe is deze selectie gemaakt? Margriet Schavemaker, co-curator van Stedelijk BASE, spreekt over de keuzes die zij gemaakt heeft en de verhalen die deze tentoonstelling vertelt. Voor het eerst worden bijvoorbeeld beeldende kunst en vormgeving naast elkaar getoond, en niet meer in aparte zalen.

Het tentoonstellingsontwerp
Architect Rem Koolhaas ontwierp de tentoonstelling als een stad, met straten, steegjes en pleinen vol kunst. De wanden zijn gemaakt van staal en wegen per anderhalve meter zo’n 500 kilo. Als een bouwpakket, zonder nagels of klemmen, werden ze in het museum in elkaar gezet. Hans Lentz was verantwoordelijk voor de bouw en vertelt over dit project. Hoe werden zulke zware muren neergezet en hoe is ervoor gezorgd dat ze niet omvallen?

De middag wordt afgesloten met een rondleiding door Stedelijk BASE.

Bekijk alvast een filmpje over the making of Stedelijk BASE:

Over de sprekers
Hans Lentz is Coördinator Tentoonstellingsbouw bij het Stedelijk Museum Amsterdam en was verantwoordelijk voor de uitvoering van het tentoonstellingsontwerp van Stedelijk BASE. Hij leidt sinds 2012 de tentoonstellingsprojecten van het Stedelijk Museum, van kleine presentaties tot grote en complexe projecten. Zo was hij verantwoordelijk voor de bouw van immersieve tentoonstellingsontwerpen van mediakunstenaars Aernout Mik en Ed Atkins.

Margriet Schavemaker is Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties in het Stedelijk Museum Amsterdam en co-curator van Stedelijk BASE. Vanuit deze positie leidt ze de educatie- en publieksprogramma’s en het publicatiebeleid van het museum. Als curator stelde ze verschillende tentoonstellingen samen: Nalini Malani: Transgressions (2017), Zero: Let us explore the stars (2015) en Het Stedelijk in de Oorlog (2015). Ze studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en verdedigde daar in 2007 haar proefschrift Lonely Images: Language in the Visual Arts of the 1960s.

Bijzonderheden

Locatie
Teijin Auditorium

Programma

11.45 Zaal open
12.00 Margriet Schavemaker over de verhalen in Stedelijk BASE
12.30 Hans Lentz over het tentoonstellingsontwerp
14:00 Einde programma

Prijs

Volwassenen € 17,50 + €3,-
CJP € 9,- + €3,-


Kosten voor deze activiteit bedragen €3,- voor:

Kinderen en jongeren t/m 18 jaar (groepen alleen onder begeleiding van volwassene(n) met geldig entreebewijs) , Museumkaart, Vrienden Stedelijk Museum, Leden Vereniging Rembrandt, ICOM, Stadspas, Iamsterdam City Card, Holland Pass, Lerarenpas Stedelijk Museum, BankGiro Loterij VIP-kaart, Young Stedelijk.

Aanmelden
Na de presentaties neemt een rondleider je mee door de tentoonstelling. Groepen bestaan uit maximaal 15 personen en zullen worden samengesteld bij binnenkomst. Wil je verzekerd zijn van een plekje? Meld je hier aan.

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1070 AB Amsterdam

Datum en tijd

7 oktober 2018: 12:00 - 14:00 uur
Credits: Gert Jan van Rooij voor Stedelijk Museum Amsterdam

Naam organisatie

Stedelijk Museum Amsterdam

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding, Tentoonstelling

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

0,00 per persoon

Openingstijden

7 oktober: 12:00 - 14:00 uur

Adres

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1070 AB Amsterdam

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.