Verstreken: Het speelse brein (2018)

Spelen is leuk, en belangrijk voor nu en later. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht onderzoeken spelen door te kijken naar ratjes: hoe spelen die? Wat zegt het spel van ratten over het spel van mensen?

Credits: Universiteit Utrecht | Lize Kraan

Spelende ratten

In deze interactieve lezing ontdek je van alles over het onderzoek naar spel bij ratten. Hoe denk jij dat ratten spelen? Hoe onderzoek je dit? Als je naar onze filmpjes kijkt, kan jij ons dan vertellen of deze ratten aan het spelen zijn? En waar zie je dat aan?

Apparatuur

Onderzoekers hebben al veel geleerd over spelen, maar willen nóg meer weten: hoe kun je een rat bijvoorbeeld vragen hoe graag hij wil spelen? We laten de apparatuur zien die we gebruiken om deze vraag te beantwoorden en laten onderzoeksresultaten zien.

Kom spelen

Wat denk jij dat er in de hersenen gebeurt als dieren of mensen niet kunnen spelen? Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn een app aan het ontwikkelen die gezonde én zieke kinderen helpt om meer te spelen. Kom spelen en test onze app!

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat, Spel, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.