Verstreken: Help ons om de opblaaskoe te melken (2018)

Een koe heeft onlangs medicijnen gekregen, omdat ze uierontsteking heeft. Drink je de melk op, of wacht je liever even? En als je kiest voor even wachten, hoe lang wacht je dan precies?

Credits: Lize Kraan voor Universiteit Utrecht

Diergeneesmiddelen zijn onmisbaar om onze huisdieren gezond te houden. Sommige huisdieren worden gehouden om voedsel voor mensen te produceren. Denk daarbij aan eieren van kippen, vlees van varkens en melk van koeien.

Diergeneesmiddelen

Als een dier ziek is en behandeld wordt met diergeneesmiddelen, dan zal een deel van dat geneesmiddel in de eieren, melk en vlees terecht komen. Het voedsel dat met geneesmiddelen ‘besmet’ is, willen we natuurlijk niet op ons bord krijgen. Daarom geldt voor ieder diergeneesmiddel dat wordt gebruikt een zogenaamde wachttijd. Deze wachttijd is de periode die gewacht moet worden voordat het voedsel dat het dier levert, weer vrij is van geneesmiddelen.

Tijdens deze workshop kun je zien hoe deze wachttijd wordt vastgesteld. En krijg je antwoord op vragen als: hoe lang duurt het voordat het geneesmiddel uit het is? En wie controleert dat? Ook leer je op een leuke manier hoe in Europa geregeld is dat ons voedsel vrij is van resten van diergeneesmiddelen.

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.