Verstreken: Help een leeuw jagen (2018)

Hoe lang kun jij het vlees uit de klauwen van een leeuw houden? In dit spel leer je hoe de echte jaaginstallatie werkt.

Credits: Jan Schuurmans voor DotX Control Solutions

Dotx hielp mee bij de ontwikkeling van een jaaginstallatie om leeuwen en tijgers te trainen voor Stichting Leeuw. Een eerste versie van de jaaginstallatie is al in gebruik, maar de bedoeling is om hem nog beter te maken. Help jij mee?

Een hele klus
In de jaaginstallatie is de ‘prooi’ een stuk vlees dat aan een touw hangt. Deze kan met een joystick kriskras door de hal bewogen worden. Zo moeten de dieren zelf actief achter hun prooi aanrennen en kunnen ze hun energie kwijt.

Het besturen van de oude jaaginstallatie was erg ingewikkeld onder andere doordat degene met de joystick het vlees op afstand moet bedienen, alleen maar door goed te kijken. Het is op afstand slecht te zien of het vlees ergens tegen aan botst, dat moest beter. De nieuwe jaaginstallatie maakt gebruik van haptische feedback. Dat wil zeggen dat de joystick terug duwt als het vlees ergens tegenaan dreigt te botsen. Het lijkt alsof je een levende joystick in je handen hebt. Daardoor kun je het stuk vlees beter besturen en wordt het ook nog een interessanter spel.

Haptische feedback
Onderzoek wijst uit dat de haptische feedback eraan bijdraagt dat het stuk vlees sneller beweegt en veel minder tegen dingen aan botst. Meer weten over hoe dat werkt? Dat kan je lezen in het onderzoek

Naam organisatie DotX Control Solutions
Soort activiteit Spel
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Adres DotX Control Solutions
Oudeweg 91
2031CC Haarlem
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.