Een speciaal inkijkje bij de koe

Dierenarts en onderzoeker Hilde Aardema staat naast een koe met een gat in zijn buik. Via een liveverbinding met de collegezaal kun je al je vragen stellen en kom je alles te weten over koeien.

Naar de website

Wat weet jij over koeien? Waarschijnlijk dat een koe melk geeft en vaak zwartbont gekleurd is, maar wat nog meer? Op de faculteit Diergeneeskunde doen wetenschappers onderzoek naar koeien. Daarbij gebruiken ze de fistelkoe: een koe met een gat in de buik.

Omdat je daar zelf niet bij in de buurt mag komen is er een unieke videoverbinding vanuit de collegezaal. Dierenarts en onderzoeker Hilde Aardema en een cameraman staan bij zo’n fistelkoe in de kliniek Landbouwhuisdieren en laten je live van alles zien. Via het gat in de buik van de koe zie je bijvoorbeeld de pens, de grootste maag van de koe, waar gras en water worden omgezet in energie.

Er is volop gelegenheid om vragen te stellen in dit interactief college. Daarnaast krijg je een inkijkje in het leven van de koe en leer je hoe een koe melk kan maken van gras en water. Als je meer te weten wilt komen over koeien en waar melk vandaan komt, dan moet je zeker tijd vrij maken voor deze activiteit!

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Locatie

Universiteit Utrecht
Leuvenlaan 4
3584 CE Utrecht

Datum en tijd

7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Credits: Hilde Aardema via Universiteit Utrecht

Naam organisatie

Soort activiteit

Voorstelling / Demonstratie

Doelgroep

Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Leuvenlaan 4
3584 CE Utrecht

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.