Verstreken: Een speciaal inkijkje bij de koe (2018)

Dierenarts en onderzoeker Hilde Aardema staat naast een koe met een gat in zijn buik. Via een liveverbinding met de collegezaal kun je al je vragen stellen en kom je alles te weten over koeien.

Credits: Hilde Aardema via Universiteit Utrecht

Wat weet jij over koeien? Waarschijnlijk dat een koe melk geeft en vaak zwartbont gekleurd is, maar wat nog meer? Op de faculteit Diergeneeskunde doen wetenschappers onderzoek naar koeien. Daarbij gebruiken ze de fistelkoe: een koe met een gat in de buik.

Omdat je daar zelf niet bij in de buurt mag komen is er een unieke videoverbinding vanuit de collegezaal. Dierenarts en onderzoeker Hilde Aardema en een cameraman staan bij zo’n fistelkoe in de kliniek Landbouwhuisdieren en laten je live van alles zien. Via het gat in de buik van de koe zie je bijvoorbeeld de pens, de grootste maag van de koe, waar gras en water worden omgezet in energie.

Er is volop gelegenheid om vragen te stellen in dit interactief college. Daarnaast krijg je een inkijkje in het leven van de koe en leer je hoe een koe melk kan maken van gras en water. Als je meer te weten wilt komen over koeien en waar melk vandaan komt, dan moet je zeker tijd vrij maken voor deze activiteit!

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Leuvenlaan 4
3584 CE Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.