Een kijkje op boerderij De Tolakker

Zoek uit tijdens een speurtocht in- en om de stal wat alle knappe koeien kunnen op ons moderne melkveebedrijf. Ook mag je van alles vragen aan de boer(in)!

Naar de website

Op een melkveebedrijf gebeurt ontzettend veel. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is eigenaar van boerderij De Tolakker. Op De Tolakker krijgen studenten les over de gezonde dieren. De Tolakker is een biologisch melkveebedrijf met 70 koeien en 40 stuks jongvee. Verder is er nog een varkensbedrijf met 200 zeugen met heel veel biggen en een schapenbedrijf met 240 schapen die elk voorjaar lammetjes krijgen.

Koningin, Oma en Purkie Al het rundvee dat je ziet is op De Tolakker geboren. Elk kalfje krijgt een naam en een verplicht oornummer. Daarnaast geven we sommige koeien ook een bijnaam. Zo hebben we bijvoorbeeld de Koningin, Oma en Purkie. De koeien worden iedere dag, drie keer per dag gemolken. Als koeien een kalfje verwachten, gaan ze met zwangerschapsverlof, waarom is dat denk je? En weet jij wat ervoor nodig is om een koe melk te laten geven? Wat eet en drinkt een koe eigenlijk en hoeveel? En welke eisen stelt een koe aan haar voeding, stal en verzorging?

Speurtocht Tijdens een speurtocht op boerderij De Tolakker ga je zelf op zoek naar de antwoorden op al deze vragen. De antwoorden zullen met de boer(in) besproken worden. Ook mag je vragen stellen aan de boer(in) en studenten. Kom jij onderzoeken hoe het er op een modern melkveebedrijf aan toe gaat en kennis maken met de Koningin, Oma en Purkie?

Utrecht Science Park.

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Aanmelden

Meld je aan voor het kijkje op de boerderij om 11.00 uur

Meld je aan voor het kijkje op de boerderij om 13.00 uur

Meld je aan voor het kijkje op de boerderij om 15.00 uur

Locatie

Boerderij De Tolakker
Jenalaan 19
3584CK Utrecht

Datum en tijd

7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Credits: Lize Kraan via Universiteit Utrecht

Naam organisatie

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding

Doelgroep

Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Boerderij De Tolakker
Jenalaan 19
3584CK Utrecht

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.