Verstreken: Een dagje in de cel: single cells (2018)

Hoe klein is een cel? Onvoorstelbaar klein. Hoeveel cellen heeft een mens? Onvoorstelbaar veel. Hoeveel verschillende soorten cellen heeft een mens? Dat is niet zo makkelijk te zeggen. Toch kunnen we zien wat er in één enkele cel gebeurt: kijk mee!

Credits: Manon Verweij voor Hubrecht Institute Institute

In dit vakgebied, van de enkele cel, ontvouwt zich een nieuwe tak van wetenschap: single cell sequencing.
Dit nieuwe onderzoek is nu al onmisbaar voor de wetenschap. Met behulp van de techniek kan je zien wat een cel precies aan het doen is. Want in heel veel opzichten lijken cellen op elkaar. Ze bevatten hetzelfde DNA, het bouwplan van ons hele lichaam. Maar een cel in een oog doet iets heel anders dan een cel in het hart. En de ene hartcel blijkt nu ook de andere niet. Dat komt omdat verschillende stukken van het DNA actief zijn. Door dat te meten komen de onderzoekers steeds meer te weten over wat cellen doen en wat cellen horen te doen, dus ook wat er fout kan gaan.
En het doel? Ooit precies te kunnen uitzoeken wat er misgaat bij een mens die ziek is, zodat er speciaal voor die mens een oplossing gezocht kan worden.

Je mag een kijkje nemen in een single cell sequencing lab met robots die een deel van het werkt doen. Één van de robots is vernoemd naar de mug, hij heet namelijk “Mosquito”. Maar waarom is deze robot zo genoemd? Je kan hier achter komen door dichtbij te komen kijken en te voelen. Met het stamcelspel leer je hoeveel verschillende cellen er zijn alleen al in je bloed. Je krijgt toch een idee hóe klein een cel is en je bouwt je eigen cel en mag hem meenemen ook.

Een dagje in de cel

Het Westerdijk Instituut, het Hubrecht Instituut en Regenerative Medicine Center Utrecht presenteren samen hun Dag van de Wetenschap. Onder de noemer “Een dagje in de cel” laten de drie instituten zien hoe er op hoog wetenschappelijk niveau wordt samengewerkt aan de allerkleinste onderdelen van elk lichaam: de cel.

Bouw een cel, ontrafel je eigen DNA, ervaar hoeveel liter water er door jouw nieren gaat, voel een 3D geprint orgaan en ontdek waarin jij lijkt op een schimmel.

Dit onderdeel van ‘Een dagje in de cel’, wordt verzorgd door Single Cell Discoveries, een jonge spin off van het Hubrecht Instituut.

Naam organisatie Hubrecht Instituut
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Ontdekken, Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Hubrecht Instituut
Uppsalalaan 8
3584 CT Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.