Verstreken: Een dagje in de cel: organoïden (2018)

Organen die groeien in een lab, een gek idee, maar met veel voordelen. Bij het Hubrecht Instituut kun je zelf de beste voedingsbodem voor een orgaan mengen en levende mini-organen van bijvoorbeeld opgekweekte levercellen bekijken door de microscoop.

Credits: Hubrecht Instituut

Stel je voor: je bent ziek en men weet niet zeker of een medicijn je beter kan maken. Hoe mooi zou het zijn als het medicijn even getest kon worden op een stukje van jou, in het laboratorium opgekweekt. We komen daar steeds dichterbij door het kweken van organoïden; mini-orgaantjes die groeien in het lab op een voedingsbodem.

Het moeilijkste onderdeel daarvan is ervoor zorgen dat de omstandigheden zo zijn dat er uit een speciale stamcel alle soorten cellen groeien in de juiste verhouding Heel veel hangt af van de biochemische omstandigheden rondom de cel. Tijdens Weekend van de Wetenschap ga je zelf experimenteren en zoeken naar de ideale omstandigheden voor verschillende cellen.

Een dagje in de cel

Het Westerdijk Instituut, het Hubrecht Instituut en Regenerative Medicine Center Utrecht presenteren samen hun Dag van de Wetenschap. Onder de noemer “Een dagje in de cel” laten de drie instituten zien hoe er op hoog wetenschappelijk niveau wordt samengewerkt aan de allerkleinste onderdelen van elk lichaam: de cel.

Bouw een cel, ontrafel je eigen DNA, ervaar hoeveel liter water er door jouw nieren gaat, voel een 3D geprint orgaan en ontdek waarin jij lijkt op een schimmel.

Naam organisatie Hubrecht Instituut
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Ontdekken, Open dag
Doelgroep Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Hubrecht Instituut
Uppsalalaan 8
3584 CT Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.