Verstreken: Een dagje in de cel: ons lichaam (2018)

Kijk hoe een oorschelp geprint wordt, voel een 3D geprint bot en meet hoeveel liter water er elke dag door je nieren stroomt om jouw bloed schoon te maken. ‘Ons lichaam’ is een van de zes thema’s bij ‘een dagje in de cel’.

Credits: Karin Schagen voor Hubrecht Institute

Het Regenerative Medicine Center Utrecht laat ons zien waarom het zo moeilijk is om een kunstnier te maken en toch wordt er grote vooruitgang geboekt met een draagbare kunstnier. Je kan het prototype zien en de app uitproberen die gemaakt is om de kunstnier te bedienen. En de allereerste kunstnier ter wereld, ooit ontworpen door een Nederlander en veel groter dan een volwassen mens, is ook te zien. Deze kunstnier van Kolff is een van de topstukken van het Rijksmuseum Boerhaave. Speciaal voor Weekend van de Wetenschap is hij verplaatst naar Utrecht.

Leer met een spel hoe moeilijk het is om te doen wat cellen doen: zichzelf oriënteren om orgaanweefsel te maken in de juiste 3-dimensionale structuur. Het is maar een greep uit de dingen die je kan doen.

Een dagje in de cel

Het Westerdijk Instituut, het Hubrecht Instituut en Regenerative Medicine Center Utrecht presenteren samen hun Dag van de Wetenschap. Onder de noemer “Een dagje in de cel” laten de drie instituten zien hoe er op hoog wetenschappelijk niveau wordt samengewerkt aan de allerkleinste onderdelen van elk lichaam: de cel.

Bouw een cel, ontrafel je eigen DNA, ervaar hoeveel liter water er door jouw nieren gaat, voel een 3D geprint orgaan en ontdek waarin jij lijkt op een schimmel.

Naam organisatie Regenerative Medicine Center Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat, Tentoonstelling, Ontdekken
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Regenerative Medicine Center Utrecht
Uppsalalaan 8
3584CT Utrecht
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.