Verstreken: Een dagje in de cel: DNA (2018)

In je oog zit precies hetzelfde DNA als in je grote teen en in je hart. Hoe kan het dat de cellen daar zo verschillend zijn, maar toch hetzelfde DNA bezitten? Bij het Hubrecht Instituut kun je van alles ontdekken over je eigen DNA en cellen.

Credits: Hubrecht Instituut

Isoleer bijvoorbeeld je eigen DNA. Of kleur echte cellen en bekijk ze onder een microscoop om te ontdekken hoe verschillend cellen met hetzelfde DNA zijn. Ook kun je je eigen DNA bouwen. Daarnaast krijg je antwoord op vragen zoals: ‘Hoe lang is de afstand als je alle DNA uit al jouw cellen achter elkaar legt?’

Elk levend organisme begint met een cel met daarin DNA: een keten die bestaat uit vier precies dezelfde onderdelen. De lengte van de keten en de volgorde van de onderdelen variëren tussen bijvoorbeeld een plant en dier. Die variatie bepaalt dat jouw eerste cel zich heeft ontwikkeld tot jou en de cel van je vriend of vriendin tot degene die zij zijn. Mossel DNA bepaalt hoe een mossel gevormd wordt en olifanten DNA laat een cel net zo lang delen tot het een olifant is geworden.

Een dagje in de cel

Het Westerdijk Instituut, het Hubrecht Instituut en Regenerative Medicine Center Utrecht presenteren samen hun Dag van de Wetenschap. Onder de noemer “Een dagje in de cel” laten de drie instituten zien hoe er op hoog wetenschappelijk niveau wordt samengewerkt aan de allerkleinste onderdelen van elk lichaam: de cel.

Bouw een cel, ontrafel je eigen DNA, ervaar hoeveel liter water er door jouw nieren gaat, voel een 3D geprint orgaan en ontdek waarin jij lijkt op een schimmel.

Naam organisatie Hubrecht Instituut
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Hubrecht Instituut
Uppsalalaan 8
3584 CT Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.