Duiken naar een gezonken VOC schip

In het Maritiem Museum neemt onderwaterarcheoloog en pop-up wetenschapper Martijn Manders je mee in een visuele voorstelling van zijn duiktocht naar het 300 jaar geleden gezonken VOC schip ‘De Rooswijk’.

Naar de website

Wat doet een onderwaterarcheoloog precies? En wat is er zo spannend aan het gezonken schip De Rooswijk? Wie vormde de bemanning en waar waren ze naartoe op weg, waarom hadden ze zoveel zilverstukken bij zich? Welke corrupte verhalen gaan er schuil achter dit wrakstuk? Martijn Manders kan je er alles over vertellen.

In 2017 en 2018 vond een van de grootste archeologische opgravingen onderwater plaats van de afgelopen jaren. Het VOC schip de Rooswijk zonk in 1740 na slechts een dag varen op weg naar Nederlands Indië voor de kust van Engeland. De objecten en sporen die zijn opgetekend en gelicht vertellen ons, in combinatie met wat we in de archieven konden vinden, een waanzinnig verhaal over het leven in de 18de eeuw, het leven aan boord van een VOC schip en individuele verhalen van de zeelieden die gedreven waren het te maken in een steeds verder globalisering van de wereld. In dit verhaal volgen we de verrichtingen van de onderzoekers die het geheim van de Rooswijk stukje voor stukje weten te ontrafelen.

Pop-up wetenschapper

De pop-up wetenschapper is een landelijk programma dat volwassenen en kinderen op een laagdrempelige manier kennis laat maken met wetenschap. Wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland zijn gastlocaties voor de pop-up wetenschappers. Het evenement vindt jaarlijks plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Locatie

Maritiem Museum
Leuvehaven 1
3011 EA Rotterdam

Datum en tijd

7 oktober 2018: 13:00 - 14:00 uur
7 oktober 2018: 14:30 - 15:30 uur
Credits: BDFjade via CC0

Naam organisatie

Maritiem Museum

Soort activiteit

Lezing / Debat

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 13:00 - 14:00 uur
7 oktober: 14:30 - 15:30 uur

Adres

Maritiem Museum
Leuvehaven 1
3011 EA Rotterdam

Website

Ga naar de website

Social media

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.