Verstreken: Duiken naar een gezonken VOC schip (2018)

In het Maritiem Museum neemt onderwaterarcheoloog en pop-up wetenschapper Martijn Manders je mee in een visuele voorstelling van zijn duiktocht naar het 300 jaar geleden gezonken VOC schip ‘De Rooswijk’.

Credits: BDFjade via CC0

Wat doet een onderwaterarcheoloog precies? En wat is er zo spannend aan het gezonken schip De Rooswijk? Wie vormde de bemanning en waar waren ze naartoe op weg, waarom hadden ze zoveel zilverstukken bij zich? Welke corrupte verhalen gaan er schuil achter dit wrakstuk? Martijn Manders kan je er alles over vertellen.

In 2017 en 2018 vond een van de grootste archeologische opgravingen onderwater plaats van de afgelopen jaren. Het VOC schip de Rooswijk zonk in 1740 na slechts een dag varen op weg naar Nederlands Indië voor de kust van Engeland. De objecten en sporen die zijn opgetekend en gelicht vertellen ons, in combinatie met wat we in de archieven konden vinden, een waanzinnig verhaal over het leven in de 18de eeuw, het leven aan boord van een VOC schip en individuele verhalen van de zeelieden die gedreven waren het te maken in een steeds verder globalisering van de wereld. In dit verhaal volgen we de verrichtingen van de onderzoekers die het geheim van de Rooswijk stukje voor stukje weten te ontrafelen.

Pop-up wetenschapper

De pop-up wetenschapper is een landelijk programma dat volwassenen en kinderen op een laagdrempelige manier kennis laat maken met wetenschap. Wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland zijn gastlocaties voor de pop-up wetenschappers. Het evenement vindt jaarlijks plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Naam organisatie Maritiem Museum
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 13:00 - 14:00 uur
7 oktober 2018: 14:30 - 15:30 uur
Adres Maritiem Museum
Leuvehaven 1
3011 EA Rotterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.