Verstreken: De klokken in ons lichaam (2018)

Toponderzoekers vertellen hoe het verstoren van de biologische klok in het lichaam leidt tot problemen met slaap, overgewicht en veroudering, maar ook hoe je de ritmes van je lichaamsklokken kunt versterken.

Credits: Flickr, Phil Norton via CC BY-ND 2.0

Is uitslapen goed of slecht voor je? Kun je dik worden van eten in de nacht? Bestaan er echt ochtend- en avondmensen? Waarom voel je je zo beroerd als je een jetlag hebt? Is blauw licht slecht voor je? Is het overslaan van het ontbijt slecht voor je? Wat is sociale jetlag? Allerlei onderwerpen waar je weleens van hebt gehoord en die allemaal te maken hebben met de biologische klok.

Deze klok bestaat uit een moleculair mechanisme in alle cellen van het lichaam en zorgt ervoor dat je lijf goed kan omgaan met de verschillende activiteiten gedurende een dag. Vorig jaar kregen de 3 onderzoekers die het moleculaire principe van dit oeroude evolutionaire mechanisme hebben ontrafeld de Nobelprijs voor Geneeskunde. Verschillende onderzoeksgroepen in Nederland zoeken uit hoe deze klok werkt. Door experimenten met dieren en mensen komen zij er steeds meer achter hoe de klok het leven beïnvloedt.

Inmiddels is er al best veel bekend over de werking van deze klok, maar wordt ook steeds duidelijker dat een verstoring van deze klok kan resulteren in gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, mensen die veel in de nacht werken, moeten wakker zijn op een tijdstip dat hun lichaamsklok zegt dat het wil slapen. Een onderzoek van de Gezondheidsraad liet onlangs zien dat een dergelijke verstoring van de biologische klok naast slaapproblemen ook resulteert in een verhoogd risico op type 2 diabetes en overgewicht.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat verstoringen van de biologische klok grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Onderzoekers en bedrijven doen daarom al zes jaar onderzoek naar deze problemen, gesteund door een overheidssubsidie. In een paar korte lezingen zullen de betrokken wetenschappers de resultaten van dit onderzoek presenteren.

Deze activiteit is onderdeel van de Week van de Biologie.

Programma

09:30 uur Ontvangst met koffie
10:00 uur Welkom en introductie
10:15 uur Alles wat u altijd al wilde weten over slaap, maar nooit durfde te vragen
Ysbrand van der Werf, Amsterdam
11:00 uur A life between clocks: the human condition in modern times
Martha Merrow, München
12:00 uur Italiaanse lunch
13:00 uur Een klok voor jong en oud
Joke Meijer, Leiden
13:45 uur Een klok voor de dokter
Bert van der Horst, Rotterdam
14:30 uur Pauze
15:00 uur Jojo-effect voorkomen? Een goed ontbijt is het halve werk
Susanne la Fleur, Amsterdam
15:45 uur De biologische klok in het wild
Roelof Hut, Groningen
16:30 uur Rondvraag
17:00 uur Einde

Voertaal

De voertaal van de lezing van Martha Merrow om 11:00 uur is Engels.
Alle andere lezingen zijn in het Nederlands.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht. Dit is mogelijk tot 1 oktober via e-mail.

Naam organisatie Nederlands Herseninstituut
Soort activiteit Lezing / Debat, Workshop
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 09:30 - 17:00 uur
Adres Mammoni
Mariaplaats 14
3511LJ Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.