Verstreken: Dikke poep door een COZEF-zeef (2018)

In het Friese Bolsward hebben vier bedrijven de handen ineen geslagen voor een vies klusje: zij ontwikkelden een zeef om uit mest grondstoffen terug te winnen. Probeer zelf hoe het werkt tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Credits: Henk Jan Hulshoff voor BIOND B.V.

Hoe werkt het?

De mest gaat via een lopende band door verschillende zeven, om steeds kleinere deeltjes er uit te kunnen halen. Dit heet fractioneren. De eerste zeef haalt grotere grasvezels en houtdeeltjes uit de mest. Dit noemen ze de ‘cellulose’ of ‘lignine-rijke fracties’. Een deel hiervan kun je reinigen en gebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld papier of textiel, of in een thermisch kraakproces omzetten naar syn-gas of olie. Een andere mogelijkheid is om de vezels met een lijm- of cementcomponent samen te persen tot blokken. Deze blokken kun je gebruiken in de bouw, waardoor je langdurig CO2 kunt opslaan en dus onttrekken aan de atmosfeer.

Onderdeel van het zeefproces, is het afsplitsen van kleine deeltjes, zodat de eiwitten uit de mest overblijven. Deze eiwitten kunnen energieleveranciers gebruiken als verrijkte grondstof voor het vergisten van mest naar methaangas (‘anaerobe fermentatie’). De in de mest achtergebleven mineralenstroom kunnen agrariërs tot slot nog aanwenden voor de juiste bemesting van het land en de teelt van algen.

Waarom is dit belangrijk?

De Nederlandse veestapel produceert dagelijks enorme bergen met mest. Deze mest slaan veehouders nu op in mestkelders, waardoor teveel schadelijke stoffen te makkelijk in het milieu terechtkomen. Met de COZEF-zeef is dit niet meer nodig. Als agrariërs de COZEF-zeef gebruiken om mest op te vangen en direct te verwerken, zijn de mestkelders in de toekomst niet meer nodig. Energie kun je opvangen, waardevolle stoffen optimaal hergebruiken en de milieuschade door schadelijke gassen tot een minimum beperken.

Nu jij

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je zelf aan de slag met de COZEF-zeef. Niet met mest, maar met bagger uit de Langweerder Wielen. Medewerkers van de drie bedrijven leggen je precies uit wat je moet doen en hoe de COZEF-zeef dat automatisch doet. Ook kun je meer leren over andere projecten waar zij bij betrokken zijn.

Naam organisatie COZEF ZEEF
Soort activiteit Open dag, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 09:30 - 16:30 uur
Adres Bedrijvencentrum Bolsward, ingang achterzijde
De Marne 34C
8701PT Bolsward
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.