Verstreken: CSI Vincent Van Gogh (2018)

Kijk mee over de schouder van de restaurator. Breng een uniek bezoek aan het restauratieatelier van het Van Gogh Museum en ontdek de geheimen die in en onder de verf van de meesterwerken schuilgaan.

Credits: Maartje Strijbis voor Van Gogh Museum

Onderzoek doen naar een kunstwerk begint met goed kijken. Met het blote oog merkt de restaurator al veel bijzonderheden op; niet alleen aan de voorkant van een schilderij, maar vaak ook aan de zijkanten en de achterzijde. Voor verder onderzoek gebruikt de restaurator technische hulpmiddelen als röntgenfoto’s, infraroodreflectogrammen, UV-opnames en de microscoop. Samen met natuurwetenschappers worden de materialen geanalyseerd die de kunstenaar in het schilderij gebruikt heeft.

Met gespecialiseerde apparatuur weten zij uit het kleinst mogelijke deeltje van een schilderij – een verfmonster – vaak een grote hoeveelheid informatie af te lezen. Dit onderzoek levert nieuwe gegevens op over bijvoorbeeld verfsamenstelling of verkleuring van pigmenten. Dat helpt de museummedewerkers om in de toekomst nóg beter voor de kunstwerken te zorgen.

De restaurator vertelt je er alles over en zal haar verhaal ondersteunen met demonstraties. Leer de onzichtbare details op de röntgenfoto lezen en ontdek de voordelen van UV-fluorescentie voor het onderzoek. Zoom in op het verfoppervlak met de microscoop.

Prijs

Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Van Gogh Museum.

Entreeprijzen

Volwassenen € 18
Museumjaarkaart gratis
Jongeren tot 18 jaar gratis
CJP € 9

Overig: Bekijk de website.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht. Dit kan op de dag zelf bij de informatiebalie in de entreehal van het Van Gogh Museum. Er zit een maximum aan het aantal deelnemers.

Naam organisatie Van Gogh museum
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs
18,00 per persoon
Openingstijden 7 oktober 2018: 15:30 - 16:15 uur
7 oktober 2018: 13:30 - 14:15 uur
Adres Van Gogh museum
Museumplein 6
1071 DJ Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.