Verstreken: Bierbostel: het nieuwe goud? (2018)

Denk mee over hoe een restproduct van bier de wereld kan veranderen.

Credits: Pixabay, Alexas_Fotos via CC0

Denk mee tijdens de hackathon en ondervindt wat bierbostel is en hoe we hier nieuwe materiaal en toepassingen voor kunnen vinden.

Bier is een natuurproduct dat bestaat uit 4 ingrediënten: water, mout, hop en gist. Ook in Nederland worden granen verbouwd, zoals hop, die brouwers gebruiken in hun bier. Na het brouwproces blijven er mout (ontkiemde gerst) en hopresten over als restproduct.

Dit restproduct wordt in de brouwerswereld ook wel bierbostel genoemd. Het bierbostel vindt weer een hoogwaardige tweede bestemming in de vorm van nat veevoeder. Door een maximaal aanbod van bierbostel in de veehouderij wordt de vraag naar het eiwitrijke alternatieven, zoals soja verminderd.

Bierbostel bevat veel eiwitten, maar ook vezels. Momenteel worden er al onderzoeken uitgevoerd om te kijken of we er papier, composiet of plaatmateriaal van kunnen maken. Bakkers gebruiken het ook wel om brood van te maken. Maar wat bevat dit bierbostel nog meer? Hoe gaan microbrouwerijen om met dit afval? Denk mee over de toekomst.

Naam organisatie BlueCity Lab
Soort activiteit Open dag, Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Adres BlueCity Lab
Maasboulevard, 100
3063 NS Rotterdam
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.