Bierbostel: het nieuwe goud?

Denk mee over hoe een restproduct van bier de wereld kan veranderen.

Denk mee tijdens de hackathon en ondervindt wat bierbostel is en hoe we hier nieuwe materiaal en toepassingen voor kunnen vinden.

Bier is een natuurproduct dat bestaat uit 4 ingrediënten: water, mout, hop en gist. Ook in Nederland worden granen verbouwd, zoals hop, die brouwers gebruiken in hun bier. Na het brouwproces blijven er mout (ontkiemde gerst) en hopresten over als restproduct.

Dit restproduct wordt in de brouwerswereld ook wel bierbostel genoemd. Het bierbostel vindt weer een hoogwaardige tweede bestemming in de vorm van nat veevoeder. Door een maximaal aanbod van bierbostel in de veehouderij wordt de vraag naar het eiwitrijke alternatieven, zoals soja verminderd.

Bierbostel bevat veel eiwitten, maar ook vezels. Momenteel worden er al onderzoeken uitgevoerd om te kijken of we er papier, composiet of plaatmateriaal van kunnen maken. Bakkers gebruiken het ook wel om brood van te maken. Maar wat bevat dit bierbostel nog meer? Hoe gaan microbrouwerijen om met dit afval? Denk mee over de toekomst.

Locatie

BlueCity Lab
Maasboulevard, 100
3063 NS Rotterdam

Datum en tijd

6 oktober 2018: 12:00 - 17:00 uur
Credits: Pixabay, Alexas_Fotos via CC0

Naam organisatie

BlueCity Lab

Soort activiteit

Open dag, Lezing / Debat

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

6 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

BlueCity Lab
Maasboulevard, 100
3063 NS Rotterdam

Social media

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.