Verstreken: Bekijk je hersenen! (2018)

Wat gebeurt er in je hersenen als je een som oplost? Of als je naar een lachend gezicht kijkt? In deze workshop meten we bij een deelnemer live de hersenactiviteit met een EEG. Het publiek bedenkt opdrachten om de hersenen te laten werken.

Credits: Dynamics of YOUth | Ivar Pel

Hersenactiviteit meten

Hoe ziet je hersenactiviteit eruit? Is dat anders wanneer je relaxed achterover leunt of moeilijke vragen beantwoordt? Of wanneer je naar een lachend of boos gezicht kijkt? Deze vragen gaan we beantwoorden in deze workshop.

Bij één deelnemer meten we live de hersenactiviteit. Dat doen we met EEG, waarbij de deelnemer een muts op het hoofd krijgt met sensoren. De sensoren zijn een soort microfoontjes die de hersenactiviteit meten, zonder dat de deelnemer daar iets van voelt. Het publiek mag vragen stellen en opdrachten bedenken, zoals relaxed achteroverleunen. We bekijken bij elke vraag wat er gebeurt in de hersenen. Op deze manier kunnen deelnemers zelf de hersenactiviteit onderzoeken.

YOUth-onderzoek

Onderzoekers van het Youth-onderzoek gebruiken EEG ook om meer te leren over de hersenen van kinderen. Zij bekijken hoe de hersenactiviteit verandert als kinderen opgroeien van baby tot volwassene. Hiermee hopen ze te onderzoeken hoe een kind zich ontwikkelt. Dat hangt voor een groot deel af van de genen die het heeft gekregen en de omstandigheden waarin het opgroeit. Maar hoe komt het dat er grote verschillen zijn hóe en óf je op latere leeftijd bepaald gedrag ontwikkelt? En beïnvloeden de hersenen het gedrag, of andersom, of allebei? In het YOUth-onderzoek van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht wordt informatie verzameld: 6.000 kinderen en hun ouders helpen bij het leren begrijpen van de vorming van hersenen en de invloed op gedrag.

Dr. Carlijn van den Boomen

Dr. Carlijn van den Boomen, onderzoeker bij het Youth-onderzoek begeleidt deze workshop. Zij heeft veel ervaring met het meten van hersenactiviteit via EEG bij baby’s en bij kinderen op school. Als deelnemer zie je dus live hoe hersenactiviteit gemeten wordt en leer je hoe onderzoekers met hersenactiviteit vragen over kinderontwikkeling beantwoorden.

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober 2018 beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Voorstelling / Demonstratie, Workshop
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.