Verstreken: Antibiotica vervangers voor koeien (2018)

Veehouders houden hun koeien graag gezond. Bijvoorbeeld door ze antibiotica te geven bij een infectie. Maar te veel antibiotica gebruik zorgt voor resistente bacteriën, die ook gevaarlijk zijn voor mensen. Is er een oplossing?

Credits: Unsplash, Mario Garcia via CC0

Mastivax wil melkveehouders helpen minder antibiotica te gebruiken voor het bestrijden en voorkomen van uierontsteking (mastitis) in hun melkkoeien.

In de loop van miljoenen jaren evolutie ontwikkelden zoogdieren een buitengewoon krachtig om infecties te bestrijden. Mastivax wil de eigen antistoffen van koeien inzetten om ze behandelen. Zodat antibiotica veel minder nodig is.

Op de open dag krijg je een rondleiding door de laboratoria van Mastivax. Neem een kijkje door de microscoop en bekijk een mastitis bacterie. Onder de fluorescentie microscoop zie je hoe de afweercellen van een koe mastitis bacteriën opnemen voor vernietiging. Met behulp van kleurrijke radiaal flow chromatografie kan je zien hoe onderzoekers immunoglobulines van koeien gezuiveren uit melk.

Naam organisatie Mastivax B.V.
Soort activiteit Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018
Adres Hogeschool Van Hall Larenstein
Agora 1
8934CJ Leeuwarden
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.