Verstreken: All you can eat (2018)

Hoe kan het dat obesitas in korte tijd een wereldwijd probleem is geworden? Zijn er eigenschappen die ervoor zorgen dat mensen overeten? In een experiment onderzoeken we waarom het zo moeilijk is om een hapje minder te eten.

Credits: Universiteit Utrecht | Lize Kraan

Geblindeerd eten en drinken

Eet jij weleens meer dan je zou willen? Voedingsonderzoekers weten steeds beter waarom mensen meer eten dan ze nodig hebben (overeten). Een belangrijke factor is dat mensen simpelweg slecht kunnen inschatten hoeveel ze hebben gegeten of gedronken.

Om te onderzoeken hoe moeilijk het daadwerkelijk is om een inschatting te maken van hoeveel je eet, krijg je tijdens een experiment een vooraf bepaalde hoeveelheid water/limonade of M&M’s/borrelnoten die je geblindeerd moet drinken of opeten. Daarna vragen we je om aan te geven hoeveel jij denkt dat je hebt gedronken of gegeten. Heb je het goed? Dan win je een leuke gadget!

Help wetenschappers een handje

Door deel te nemen aan dit experiment help je wetenschappers van het UMC Utrecht en Wageningen University meer inzicht te krijgen in hoe goed of slecht mensen kunnen inschatten hoeveel ze eten en drinken. Daarnaast geeft het ze een betere kijk op verschil in eetgedrag tussen mensen.

Minimumleeftijd

In verband met verstikkingsgevaar hanteren we voor deze activiteit een minimumleeftijd van 8 jaar.

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Spel
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Adres Universiteit Utrecht
Leuvenlaan 4
3584 CE Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Initiatiefnemer
Sponsors
Mediapartners
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.