All you can eat

Hoe kan het dat obesitas in korte tijd een wereldwijd probleem is geworden? Zijn er eigenschappen die ervoor zorgen dat mensen overeten? In een experiment onderzoeken we waarom het zo moeilijk is om een hapje minder te eten.

Naar de website

Geblindeerd eten en drinken

Eet jij weleens meer dan je zou willen? Voedingsonderzoekers weten steeds beter waarom mensen meer eten dan ze nodig hebben (overeten). Een belangrijke factor is dat mensen simpelweg slecht kunnen inschatten hoeveel ze hebben gegeten of gedronken.

Om te onderzoeken hoe moeilijk het daadwerkelijk is om een inschatting te maken van hoeveel je eet, krijg je tijdens een experiment een vooraf bepaalde hoeveelheid water/limonade of M&M’s/borrelnoten die je geblindeerd moet drinken of opeten. Daarna vragen we je om aan te geven hoeveel jij denkt dat je hebt gedronken of gegeten. Heb je het goed? Dan win je een leuke gadget!

Help wetenschappers een handje

Door deel te nemen aan dit experiment help je wetenschappers van het UMC Utrecht en Wageningen University meer inzicht te krijgen in hoe goed of slecht mensen kunnen inschatten hoeveel ze eten en drinken. Daarnaast geeft het ze een betere kijk op verschil in eetgedrag tussen mensen.

Minimumleeftijd

In verband met verstikkingsgevaar hanteren we voor deze activiteit een minimumleeftijd van 8 jaar.

Ontdek, ervaar en doe mee met wetenschap

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Op 7 oktober beleef je hier de Utrechtse wetenschap. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, wandel door de Botanische Tuinen, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Locatie

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Datum en tijd

7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Credits: Universiteit Utrecht | Lize Kraan

Naam organisatie

Soort activiteit

Spel

Doelgroep

Kinderen, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.