Aan de slag als dierenarts

Niet alleen mensen, ook huisdieren krijgen kanker. Maar wat is kanker precies? Hoe kun je aan een dier zien dat het kanker heeft? Tijdens deze workshop ontdek je hoe dierenartsen deze dieren het best kunnen behandelen en zelfs genezen.

Naar de website

In een interactieve workshop mag je heel bijzonder geplastificeerd materiaal van alle kanten bekijken. Zo kun je zelf testen of jij net zoals een echte dierenarts kankerweefsel in een dier kunt ontdekken.

Daarnaast ontdek je hoe je onder een microscoop kunt zien wat er mis is in de cellen van een huisdier met kanker. Tenslotte ga jij bedenken wat de beste behandeling is, en leer je wat dierenartsen en onderzoekers daarvan vinden.

Zelf aan de slag met dier-patiënten
Aan de hand van drie dier-patiënten leggen we uit wat kanker is en hoe je het moet behandelen. De ‘casussen’ verschillen van elkaar: een goedaardige tumor, een kwaadaardige tumor en een uitgezaaide tumor. Tijdens deze workshop mag jij met de drie patiënten aan de slag en ontdekken hoe dierenartsen de verschillen tussen de casussen zien en wat dat betekent voor de behandeling (bijvoorbeeld wegsnijden, bestralen of chemotherapie).

Quiz
Tot slot doen we een quiz waarin jij mag vertellen welke preparaten een tumor bevatten en waar het afwijkende weefsel zit. Als je er niet uitkomt, is er altijd een onderzoeker in de buurt die kan helpen!

Je kunt bij de onderzoekers ook terecht voor andere vragen, bijvoorbeeld waarom kanker zo moeilijk te genezen is en waarom wetenschappelijk onderzoek nodig is.

Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van een groter programma op het Utrecht Science Park. Puzzel jezelf uit de Science Escape Room, meet hoe je hersenen zich ontwikkelen met een fMRI-scanner en zie hoe een paard er van binnen uitziet. Naast de activiteiten van de Universiteit Utrecht zijn ook SRON en het Hubrecht Institute, het Westerdijk Fungal Biodiversity institute en Regenerative Medicine Utrecht geopend voor publiek.

Locatie

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Datum en tijd

7 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur
Credits: Kees Rutten via Universiteit Utrecht

Naam organisatie

Soort activiteit

Workshop

Doelgroep

Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

7 oktober: 11:00 - 16:00 uur

Adres

Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.