Verstreken: 3D print een telescoop (2018)

Op 6 oktober 2018 organiseert Sterrenwacht Almere een open dag. Iedereen die belangstelling heeft voor het brede gebied van de amateurastronomie is van harte welkom om die dag bij ons ‘in de keuken’ te komen kijken.

Credits: Sterrenwacht Almere, Jan van Gastel

Sterrenwacht Almere is gespecialiseerd in het zelf bouwen van telescopen en het zelf maken van optiek voor die telescopen. Op de open dag zal dit uitgebreid gedemonstreerd worden. Bekijk de video-impressie van de ‘cursus spiegelslijpen’.

Daarnaast is deze sterrenwacht actief op het gebied van de astrofotografie en veel van de aangesloten amateurs maken zelf prachtige astrofoto’s. Een selectie daarvan zal op de open dag worden tentoongesteld.

Sterrenwacht Almere beschikt over een speciale zonnekijker. Op de open dag is er, bij helder weer, gelegenheid om hierdoor naar de zon te kijken.

Op deze dag worden al onze kernactiviteiten getoond. Zo zijn er bijvoorbeeld:

  • lezingen over interessante onderwerpen uit de astronomie;
  • een demonstratie van het slijpen en polijsten van spiegels voor Newtontelescopen;
  • een demonstratie van het 3-D printen van een telescoop en onderdelen van een telescoop;
  • demonstraties inzake het testen van telescoop optiek;
  • informatie over het maken van foto’s van astronomische objecten, zoals maan, planeten, nevels en andere sterrenstelsels;

Verder worden verschillende typen telescopen getoond, zowel zelfbouw telescopen als telescopen die in gespecialiseerde zaken te koop zijn. Op het plein voor de sterrenwacht kan gekeken worden door onze zonnetelescoop. Hiermee zijn – indien op dat moment op de zon aanwezig – fakkelvelden en protuberansen te zien.

De open dag start om 10:30 uur en sluit rond 17:00 uur. De toegang, inclusief koffie en thee zijn gratis.

Naam organisatie Sterrenwacht Almere
Soort activiteit Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 6 oktober 2018: 10:30 - 17:00 uur
Adres Sterrenwacht Almere
Markt 29
1354 AP Almere-Haven
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.