3 October University

Haring, wittebrood en wetenschap! Ga tijdens de voorafavond van Weekend van de Wetenschap, dat samenvalt met Leids ontzet, naar de 3 October University.

Naar de website

Fascinerende colleges van Leidse wetenschappers over slank worden met wormen, duurzame energie en de rol van vrouwen ten tijde van het Leids ontzet.

Duurzame energie: afscheid van een levende legende
Marc Koper, Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek

De overgang naar een duurzame huishouding van onze energiebehoeftes is misschien wel de grootste technologische en maatschappelijke uitdaging waar de mensheid voor staat. De voortdurende uitstoot van het afvalproduct CO2, door gebruik van fossiele brandstoffen, moet stoppen. ‘Tenzij we een groot experiment met onze aarde willen doen waarvan de uitkomst onbekend is’, aldus Marc Koper. In zijn lezing gaat Koper in op de historie van het onderwerp, hoe we in deze ellendige toestand verzeild zijn geraakt, en deelt hij zijn ideeën over de mogelijke oplossingen en uitdagingen.

Vrouwen in de vroegmoderne Hollandse stad
Ariadne Schmidt, Hoogleraar geschiedenis van de Leidse Stadscultuur

Het verhaal van Magdalena Moons is wel bekend. Door haar belofte de Spaanse legeroverste Valdez te trouwen als hij de stad niet zou aanvallen, zou zij Leiden hebben gered. Magdalena Moons verwierf een heldinnenrol in het Leids ontzet. In de negentiende eeuw werd haar verhaal als mythe afgedaan. Er bleek geen schriftelijk bewijs te zijn. Wellicht speelde ook mee dat een vrouw toch nooit zo’n rol had kunnen spelen. Hoe verging het minder ‘legendarische’ vrouwen uit de Gouden eeuw? Ook de geschiedenis van vrouwen die wél gedocumenteerd was, verdween uit de historische canon. Stereotypen bleven. Ariadne Schmidt stelt ze aan de kaak en belicht de prominente rol van vrouwen in de vroegmoderne stad.

Steun uit onverwachte hoek: hoe wormen ons slanker kunnen maken
Leonard Pelgrom, Promovendus LUMC

Zou het niet fijn zijn als je jezelf elke dag kunt volproppen met bier, haring, wittebrood en hutspot zonder aan te komen? Er wordt wel eens gezegd dat de beste bevindingen uit de natuur komen. In 2011 ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat dikke muizen steun kregen uit onverwachte hoek: ze vielen af en werden gezonder na besmetting met wormen. Wat blijkt: wormen zijn meesters in het manipuleren van het afweersysteem. De stofjes die wormen aanmaken verbeteren de relatie tussen afweercellen en Als we deze stofjes kunnen namaken, zouden ze dan kunnen dienen als wondermiddel tegen overgewicht?

De 3 October University wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden in nauwe samenwerking met de Commissie Evenementen en studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus.

Planning

12.15 – 12.30 Welkom door Robin van Vleuten, oud-secretaris Augustinus
12.30 – 13.00 Duurzame energie: afscheid van een levende legende, door Marc Koper, hoogleraar Katalyse en oppervlaktechemie
13.15 – 13.45 Vrouwen in de vroegmoderne Hollandse stad, door Ariadne Shmidt, hoogleraar Geschiedenis van de Leidse Stadscultuur
14.00 – 14.45 Steun uit onverwachtse hoek: hoe wormen ons slanker kunnen maken, door Leonard Pelgrom, promovendus LUMC

Locatie

Van der Werfpark
Kruitschip
2311RS Leiden

Datum en tijd

3 oktober 2018: 12:00 - 15:00 uur
Credits: Eelkje Colmjon via Universiteit Leiden

Naam organisatie

Soort activiteit

Lezing / Debat

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

3 oktober: 12:00 - 15:00 uur

Adres

Van der Werfpark
Kruitschip
2311RS Leiden

Website

Ga naar de website

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.