Verstreken: Zpannend Zernike ERIBA/UMCG (2016)

Onderzoekers van ERIBA en het UMCG geven je op zaterdag 1 oktober de kans om backstage te gaan in wereld van (Healthy) Ageing met activiteiten, demonstraties en lezingen. Geschikt voor alle leeftijden!

Credits: ERIBA/UMCG, Femke Reijnen, CC0

Hoe word je gezond oud? Het is een vraag die veel mensen bezig houdt. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. ERIBA/UMCG onderzoekt dagelijks de effecten van ouderdom. Maar ook hoe je zo gezond mogelijk oud wordt. Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je als bezoeker op heel veel verschillende manieren zelf ontdekken hoe je zo gezond mogelijk ouder wordt.

Verouderingsmachine
Stap tijdens het Weekend van de Wetenschap bijvoorbeeld eens in de verouderingsmachine. En ontdek zo wat het effect is van roken en in de zon bakken. Voor sommige bezoekers kan dat behoorlijk confronterend zijn, zegt Femke Reijnen van ERIBA. “Ik lijk net mijn oma!”, roepen ze dan. “We hebben verschillende vragen die we mensen stellen voordat ze de machine instappen. We willen weten of ze roken, hoe oud ze zijn en of ze veel in de zon zitten. Maar ook of ze een neiging tot gewichtstoename hebben, of ze een man of vrouw zijn en wat hun huidskleur is. Wie veel rookt en een zonneaanbidder is, ziet er ouder uit dan iemand die dat niet doet.” Maar niet iedereen vindt het confronterend om de verouderingsmachine in te stappen. “Er staat altijd een grote rij met kinderen te wachten. Ze vinden het heel erg leuk. Die willen dolgraag weten hoe ze er later uitzien.”

Verouderingspak
En hoe voelt het nu om oud te zijn, zonder dat je zelf de respectabele leeftijd van tachtig plus bereikt hebt? Om daar achter te komen, kun je een verouderingspak aantrekken. Je krijgt een koptelefoon op, waardoor je minder goed hoort, een bril, speciale handschoenen en gewichten. “Met zo’n pak aan ontdek je hoe moeilijk het is voor ouderen om een trap op te lopen. En waarom het zo lastig is om kleingeld uit een portemonnee te krijgen. Alle gewrichten worden stijf”, zegt Marjolein van het UMCG.

Schaatsen
Maar wie oud is, kan nog veel doen om gezond te blijven. Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je ook balansspelletjes doen die ouderen van dagen ook doen om hun balans te verbeteren. Met een interactieve schaatsgame namen ouderen een schaatshouding aan voor de televisie. “In het begin schaatsten hun poppetjes vaak het riet in omdat de ouderen het moeilijk vonden om tijdens het spelletje in balans te blijven”, zegt Marjolein. “Maar na mate het onderzoek vorderde en zij het spelletje vaker deden, schaatsten ze veel beter. Sommige ouderen waren behoorlijk fanatiek. Die vonden het erg leuk om te doen. En een aantal van hen kreeg er een betere balans door.”

DNA uit een banaan
Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in je cellen, als je ouder wordt? Daar doen de wetenschappers van ERIBA/UMCG ook dagelijks onderzoek naar. Ze bestuderen cellen om er zo achter te komen waar ouderdomsziekten in ons DNA zitten. Voor kinderen is zo’n lastig begrip als DNA best moeilijk te begrijpen, vandaar dat de onderzoekers tijdens het Weekend van de Wetenschap hun best doen om het zo toegankelijk mogelijk uit te leggen. “We gebruiken daarvoor alleen spullen uit de keuken. We halen bijvoorbeeld DNA uit een banaan. De kinderen mogen zelf hun banaan pureren en er de stofjes bijdoen die het DNA zichtbaar maakt. Het slijmerige klontje dat in de beker zit, is het DNA van een banaan.
En wie daarna nog niet genoeg heeft van onderzoek doen, kan terecht bij de workshop leren pipetteren voor kinderen. “Dat is zelfs voor volwassenen erg lastig. Kinderen vinden het erg leuk om met zo’n pipet in de weer te zijn als een kleine onderzoeker.”

Geprinte schedels en harten
Tijdens het Weekend van de Wetenschap is er niet alleen aandacht voor onderzoek naar ouderdom, maar ook naar nieuwe toepassingen van medische techniek. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal 3D geprinte schedels te zien, maar ook een 3Dgeprint hart. “Die is gemaakt voorafgaand aan een operatie van een jonge hartpatiënt. Het is moeilijk om je als chirurg goed voor te bereiden op zo’n operatie. Daarom hebben we een 3Dprint gemaakt van het hart van deze patiënt, zodat we al precies wisten hoe de afwijking in het hart in elkaar zat. En hoe we het moesten opereren. Dat maakte de echte operatie makkelijker.”

Virtual reality
Niet alleen chirurgen profiteren van nieuwe technieken, patiënten hopelijk ook, zegt Femke. “We doen nu bijvoorbeeld onderzoek naar virtual reality. We weten al dat mensen met fobieën en angsten baat kunnen hebben bij virtual reality, zodat ze eerst in een virtuele wereld van hun angst af kunnen komen. Nu willen we ook gaan kijken of mensen ontspannen als ze in een virtuele wereld met dolfijnen zitten. En hoe werkt dat dan?” Nieuwsgierig? Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je zelf ook uitproberen of je rustig wordt van de geluiden en het gespetter van Flipper en zijn vriendjes.

Naam organisatie UMCG - ERIBA
Soort activiteit Lezing / Debat, Ontdekken, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jonge kinderen, Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 1 oktober 2016: 12:00 - 17:00 uur
Adres UMCG - ERIBA
Antonius Deusinglaan 1
9713 AV Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.