Verstreken: Wonen in de buurt van een megastal (2017)

Luchtvervuiling lijkt vooral een probleem voor stadsbewoners. Maar hoe schoon is de lucht op het platteland? Epidemioloog dr. ir. Lidwien Smit vertelt in deze lezing de gevolgen van grootschalige veehouderij voor de luchtkwaliteit?

Credits: Universiteit Utrecht - faculteit Diergeneeskunde

Deze (interactieve) presentatie geeft in vogelvlucht de meest recente wetenschappelijke inzichten over mogelijke risico’s voor de gezondheid bij mensen die in de buurt van veehouderijen wonen. Hoe zit het bijvoorbeeld met Q-koorts, vogelgriep, en andere ziektes die dieren kunnen overdragen naar mensen? En het gebruik van antibiotica in de veehouderij? Kunnen omwonenden daar last van krijgen?

Dr. ir. Lidwien Smit is epidemioloog. Ze doet onderzoek en geeft onderwijs op het gebied van milieu en gezondheid. Haar voornaamste expertise ligt op het gebied van risicofactoren voor luchtwegaandoeningen zoals astma en COPD, allergieën, en infectieziekten.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden mogelijk via de website.

Uitgebreid programma van faculteit Diergeneeskunde

Gedurende de hele dag kun je bij de faculteit Diergeneeskunde terecht voor een educatief, doorlopend programma. Zo is er voor de allerkleinsten een knutselhoek of en een knuffeldierenspreekuur. Ook aan de nieuwsgierige tieners is gedacht, zo kunnen zij proefjes doen in het Kennislab, op ontdekkingstocht door de prachtige anatomische collectie in het Studielandschap en hun dierenkennis testen op de informatiemarkt.

Knuffeldieren spreekuur – tot 8 jaar
Heb jij een knuffeldier met een zere poot, een gat in zijn hoofd, een wondje of wil hij misschien niet meer eten? Ga dan naar de knuffeldierendokter. Hij maakt jouw knuffeldier weer beter.

Speurtocht studielandschap – tot 16 jaar
Ga op ontdekkingstocht door de prachtige collectie preparaten, modellen, skeletten, leskisten en boekenkasten vol met studiemateriaal en vind de verborgen schatten in het Studielandschap van de faculteit Diergeneeskunde.

Knutselhoek – tot 8 jaar
Ook aan de kleintjes is gedacht. Ga naar de knutselhoek en maak je creatiefste werk. Alle werkjes worden beloond. De allermooiste verdient een leuke prijs.

Test je dierenkennis op de informatiemarkt
In het Studielandschap is een informatiemarkt waar je jouw dierenkennis kunt testen. Bij diverse stands vind je antwoorden op jouw vragen. Een aantal van de samenwerkingspartners, zoals stichting Proefdiervrij, S.O.S. Dolfijn en Vitaux, staan voor je klaar.

Laat je schminken als een gevaarlijk roofdier of een mooie vlinder – tot 8 jaar
Altijd al een leeuw of een vlinder willen zijn? Laat je dan schminken op de informatiemarkt.

Doe proefjes in het Kennislab
In het Kennislab kun je onder begeleiding van een student Diergeneeskunde verschillende proefjes doen. Bekijk onder een microscoop hoe een eitje van een vlo eruit ziet en hoe deze zich later ontwikkelt van larf tot vlo.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 11:00 - 11:45 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.