Verstreken: Wetenschap in het ziekenhuis (2017)

Ben jij de dokter van de toekomst? Beleef wat een dokter allemaal meemaakt de open dag van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dokters, verplegers en onderzoekers van meer dan 20 afdelingen uit het LUMC nemen jou mee in de medische wereld.

Credits: LUMC

Je kunt backstage in het LUMC! Meer dan 20 afdelingen van het LUMC laten je zien én ervaren wat ze dagelijks doen. De medewerkers vertellen je graag welke kennis en technologiën ze gebruiken. Bekijk bijvoorbeeld van heel dichtbij hoe mooi een oog is, kruip achter de microscoop en neem een kijkje in de kleurrijke wereld van dit bijzondere orgaan. Test hoe goed je gehoor is en leer zelf buisjes te plaatsen!

Doelgroep

Voor zowel volwassenen als kinderen (vanaf ongeveer 4 jaar) is er van alles te beleven. Daarnaast kan iedereen (vanaf ongeveer 14 jaar) plaatsnemen in de collegezalen van het LUMC voor boeiende publiekslezingen.

Programma

KNO-afdeling
Op de Keel-, neus- en oorafdeling kun je bij verschillende stands ontdekken wat een kunstgehoororgaan is, testen hoe goed jouw gehoor is, leer je buisjes te plaatsen, zoek je uit hoe je geuren kunnen onderscheidt en leer je spreken in gebaren!

Oogheelkunde
Heb je wel eens van heel dichtbij gezien hoe mooi een oog is? Kruip achter de microscoop en neem een kijkje in de kleurrijke wereld van het oog. Ontdek wat je oog nodoig heeft om te kunnen zien, en ervaar hoe het is als je oog minder goed functioneert. Je kunt zelf ervaren hoe het is om slecht te zien of zelfs helemaal blind te zijn.

Radiotherapie
Weet jij wat straling is? En hoe artsen straling gebruiken om slechte cellen kapot te maken? De medewerkers van de afdeling Radiotherapie geven demonstraties en organiseren spellen waarbij je hun hulpmiddelen zelf uitproberen. Leer meer over de verschillende soorten bestraling!

Medische Microbiologie
Je hebt vast al eens gehoord over Zika, MERS-coronavirus, de Clostridium bacterie of poeptransplantaties. Bij de addeling Medische Microbiologie ontdek je van alles over deze piepkleine ‘ziekmakers’ en zie je welk onderzoek er wordt gedaan naar bacteriën en virussen. Je kunt zelfs op de foto in het pak van de viroloog. Doe je ook mee met De Grote Bacterie en Virus Quiz?

Pathologie
Je lichaam bestaat uit heel veel cellen – piepkleine dingetjes – die je met het blote oog niet kunt zien, maar wél met een microscoop. Plak je eigen cellen op een microscoopglaasje plakken en “kleur” ze, zodat je ze kunt bekijken met een microscoop. Ben je benieuwd naar wat er in het laboratorium van de pathologie-afdeling gebeurt? Check dan het filmpje van een paar minuten.

Humane Genetica
DNA. Je hoort erover in detectiveseries, maar wat is het precies? Waarom is het belangrijk? Wat doet het en wat kun je ermee? Leer alles DNA over DNA bij de afdeling Humane Genetica. Isoleer DNA uit het slijm van de binnenkant van je wang en bekijk het met een de microscoop.

Radiologie
Met verschillende apparatuur kun je in het lichaam, zonder dat je een lichaam hoeft open te snijden. Bij afdeling Radiologie demonstreren de medewerkers welke apparatuur ze gebruiken hoe de afbeeldingen er uit zien die ze maken. Doe de quiz en raad wat er in de geheime doos zit.

Klinische Genetica
Hoe zijn jouw klinisch genetische vaardigheden? Kun jij een stamboom zelf maken? Kan je een puzzel oplossen door een stamboom goed af te lezen? Kun jij je eigen DNA binnen een paar minuten zichtbaar maken?

Ziekenhuisapotheek
In de ziekenhuisapotheek kun je zien hoe je een crème maakt. Hoe stop je die vervolgens in een tube? Dat mag je zelf proberen! Daarnaast onderzoeken de medewerkers van de apotheek waarom mensen verschillend reageren op medicijnen. Ze laten je graag zien hoe – door rekening te houden met verschillen in het DNA – een behandeling met medicijnen op maat kunt maken.

Antibiotica Brigade
In de hal vind je de Antibiotica Brigade, een reizende tentoonstelling in een Italiaanse Piaggio, waarin je alles leert over hoe belangrijk goed en veilig antibioticagebruik is. De infectie-experts vertellen je hoe kleine beestjes je ziek maken en hoe je dit voorkomt.

Longziekten
Voor de ingang van het LUMC staat de Stoptober-camper waarin bezoekers worden aangemoedigd 28 dagen niet te roken in oktober. Wil je meer weten? De wetenschappers van het LUMC leggen je graag uit hoe je je longen gezond houdt.

Anatomisch Museum
Ook het Anatomisch Museum van het LUMC is deze dag geopend. Dat is bijzonder, want normaal gesproken is het museum alleen open voor onderwijsdoeleinden. Er zijn ruim 800 anatomische preparaten en modellen te zien. Een aantal vitrines ingericht rond het thema ‘Gezond en ziek’. Zo is er voor elke levensfase een vitrine met preparaten van zowel gezonde mensen als zieke mensen. Via touchscreens krijg je meer informatie over de preparaten krijgen en kun je detailfoto’s van de afwijkingen bekijken. Let op: De aard van de collectie (anatomische preparaten) maakt het museum misschien minder geschikt voor kleine kinderen.

Openingstijden

De LUMC Wetenschapsdag is toegankeljk van 12:00 tot 17:00 uur. Het Anatomisch Museum is geopend van 12:00 tot 16:00 uur.

Naam organisatie Leids Universitair Medisch Centrum
Soort activiteit Lezing / Debat, Ontdekken, Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres Leids Universitair Medisch Centrum
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.