Verstreken: Waarom is het meeste asfalt zwart? (2017)

Als automobilist heb je het niet in de gaten, maar het asfalt waar we dagelijks over rijden is een innovatief product. Bij Heijmans werken zes mensen fulltime aan het testen en uitproberen van nieuwe grondstoffen en asfaltinnovaties.

Credits: Robbert Jan Metselaar - Heijmans

Het asfaltlab lijkt op een scheikundelokaal, met glazen kasten en borrelende bekerglazen. Er staat een machine die asfaltplaten in 24 uur belast alsof er zeven jaar lang auto’s en vrachtwagens over rijden. Dan is er nog een massief rubberen wiel dat 86.000 keer op een plaat gedrukt wordt. Zo meten de medewerkers van Heijmans de frictie en spanning die ook in het echte verkeer optreedt. Duurzaamheid, geluid, prijs, snelheid en slijtage zijn de vijf terreinen waarop Heijmans aan innovatie in asfalt werkt.

De wetenschap van asfalt

Benieuwd hoe je asfalt zo stil mogelijk maakt of hoe je de levensduur van asfalt kan oprekken? Ga dan backstage in het Heijmans asfaltlaboratorium in Rosmalen! Hoofdtechnoloog Patrick van Osch geeft de antwoorden en neemt je mee op reis door de wereld van de wetenschap achter asfalt.

Wil je alvast wat meer informatie lezen over asfalt? Dan kan op de website van Heijmans

Ga ook backstage bij SPARK

Neem na je bezoek aan het asfaltlab ook zeker een kijkje bij het SPARK Campus laboratorium. Deze broedplaats voor innovatie en technologie in de bouw zit een paar deuren verder en is een samenwerkingsverband tussen Heijmans, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Provincie Noord-Brabant, gemeente ‘s-Hertogenbosch en Avans Hogeschool. Het SPARK lab is te bezoeken op 7 oktober tussen 09:30 en 13:00 uur.

Route

Zie hier de routebeschrijving.

Naam organisatie Heijmans
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Open dag
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 7 oktober 2017: 09:30 - 13:00 uur
Adres Heijmans asfaltlaboratorium
Graafsebaan 3
5248JR Rosmalen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.