Verstreken: Vragen wij te veel van de dieren? (2017)

Mensen houden van dieren, leven met ze samen, gebruiken ze, passen ze aan menselijke behoeftes aan, doden ze. Eigenlijk vraagt de mens best wel veel van de dieren waarmee zij samenleven. Misschien soms te veel?

Credits: iStock Photo via Universiteit Utrecht - faculteit Diergeneeskunde

In deze interactieve sessie mag je met elkaar in gesprek over hoe mensen met dieren omgaan en wat je van dieren mag vragen. Aan de hand van verschillende casussen gaat het over de vraag wat wel of niet wenselijk is met betrekking tot de omgang met dieren. Mag je ratten bijvoorbeeld doden wanneer je last van ze hebt? Mag je honden en paarden gebruiken voor gezelschap of juist voor vermaak? Hoe kan het dat sommige dieren worden gehouden voor de productie van voedsel en andere juist weer niet? En is het logisch of juist heel raar dat je met konijnen in het wild heel anders omgaat dan wanneer een konijn bij jou in de achtertuin zit of onderdeel is van een dierproef? CenSAS is benieuwd naar jouw mening en argumenten!

CenSAS

Deze sessie wordt verzorgd door dr. Franck Meijboom en Maite van Gerwen van het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS). CenSAS staat voor het duurzaam en verantwoord samenleven van mens en dier. Het centrum is een samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde en Animal Sciences van Wageningen University and Research.

Doelgroep

Deze activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Aanmelden

Aanmelden voor deze activiteit is verplicht. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.

Doorlopend programma van faculteit Diergeneeskunde

Gedurende de hele dag kun je bij faculteit Diergeneeskunde terecht voor een educatief, doorlopend programma, van 10.30 tot 15.00 uur. Zo is er voor de allerkleinsten een knutselhoek of en een knuffeldierenspreekuur. Als nieuwsgierige tiener kun je proefjes doen in het Kennislab, op ontdekkingstocht door de prachtige anatomische collectie in het Studielandschap en je dierenkennis testen op de informatiemarkt.

Knuffeldieren spreekuur (tot 8 jaar)
Heb jij een knuffeldier met een zere poot, een gat in zijn hoofd, een wondje of wil hij misschien niet meer eten? Kom dan naar de knuffeldierendokter! Hij gaat jouw knuffeldier dan weer beter maken!

Speurtocht studielandschap (tot 16 jaar)
Ga op ontdekkingstocht door de prachtige collectie preparaten, modellen, skeletten, leskisten en boekenkasten vol met studiemateriaal en vind de verborgen schatten in het Studielandschap van de Faculteit Diergeneeskunde.

Knutselhoek (tot 8 jaar)
Ook aan de kleintjes is gedacht. Kom naar de knutselhoek en maak je creatiefste werk. Alle werkjes worden beloond. De allermooiste verdient een leuke prijs!

Test je dierenkennis op de informatiemarkt
In het Studielandschap is een informatiemarkt waar je, je dierenkennis kunt testen. Bij diverse stands kun je antwoorden vinden op je vragen. Een aantal van onze samenwerkingspartners, zoals stichting Proefdiervrij, S.O.S. Dolfijn, KNGF Geleidehonden en Vitaux staan voor je klaar.

Laat je schminken als een gevaarlijk roofdier of een mooie vlinder (tot 8 jaar)
Altijd al een leeuw of een vlinder willen zijn? Laat je dan schminken op de informatiemarkt!

Proefjes doen in het Kennislab
Wil je tussen de lezingen door zelf aan de slag? Kom dan naar het Kennislab waar je alles te weten komt over infectieziekten. En je krijgt er – behalve nieuwe inzichten en kennis – niks van, hoor! Onder begeleiding van een student Diergeneeskunde kun je verschillende proefjes doen. Bekijk onder een microscoop hoe een eitje van een vlo eruit ziet en hoe deze zich later ontwikkelt van larf tot vlo.

Voor de doorlopende activiteiten hoef je je niet apart aan te melden, maar je kunt je interesse in één of meerdere activiteiten aangeven in het aanmeldformulier

Catering

Trek gekregen van alle activiteiten? Geen probleem. Voor een lekkere lunch hoef je het gebouw niet uit. Je kunt hier alléén met cash betalen.

Parkeren en bereikbaarheid

Je kunt parkeren op het parkeerterrein aan de Bolognalaan en de Jenalaan (gratis). De faculteit is ook goed bereikbaar met het openbaarvervoer, neem vanaf Utrecht CS buslijn 12 of 28, uitstappen halte Heidelberglaan.

Rolstoeltoegankelijk

Het gebouw waar alle activiteiten plaatsvinden is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Andere activiteiten van faculteit Diergeneeskunde

Naast deze activiteit en het doorlopende programma biedt faculteit Diergeneeskunde nog een aantal bijzondere activiteiten aan. Zie hier het overzicht.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 8 oktober 2017: 12:30 - 13:15 uur
8 oktober 2017: 13:30 - 14:15 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.