Verstreken: Verhalen van en voor de wetenschap (2017)

Wat maakt voorlezen nu zo spannend en leerzaam? Hoe kunnen we er voor zorgen dat het in de schoolklas leuk is voor iedereen? Onderzoekers van de RUG beantwoorden in de lezingenserie ‘Verhalen uit de wetenschap; voor (groot)ouders en (klein)kinderen’.

Credits: Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Let op! Deze activiteit vindt plaats op een afwijkende datum. Vanwege de 4 mijl van Groningen, vindt Zpannend Zernike dit jaar niet plaats in het Weekend van de Wetenschap, maar één week later op 14 en 15 oktober.

In deze talkshow gaat presentator Bram Douwes in gesprek met wetenschappers en kinderen, over de vragen die de kinderen bezighouden. Doorlopend zijn er workshops voor kinderen: Chinese karakters maken, puzzelen met snippers van de Dode zee rollen en het maken van een echte rap in het Gronings (doun!). In het wetenschapscafé vertellen jonge wetenschappers over hun meest recente onderzoeksresultaten. Wees welkom in het fascinerende Academiegebouw, dat je op deze zaterdag op je gemak kunt bezichtigen.

Verhalen uit de wetenschap

» Lezingen voor (groot)ouders en (klein)kinderen

12.00 uur – Myrthe Gosen Voorlezen, zpannend, gezellig én leerzaam!? Pluk van de Petteflet, Paul van Loon, Brief voor de koning. Spannende boeken om voor te lezen. En leerzaam. Maar waarom? Dat heeft ook te maken met het praten en nadenken over het boek. Myrthe Gosen legt uit hoe dat zit. » Myrthe Gosen is universitair docent Communicatie- en informatiewetenschappen, Faculteit der Letteren van de RUG.

13.30 uur – Marijke Leliveld Samenwerking tussen bedrijven en goede doelen: gewenst? Veel bedrijven proberen iets goeds te doen voor de samenleving. Bijvoorbeeld door te doneren aan een goed doel wanneer jij als consument hun product koopt. Wat vind je daarvan? Kan dat? Of is dat ongewenst? Waarom wel of waarom niet? Marijke Lelieveld verklaart. » Marijke Lelieveld is universitair docent Marketing, Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

15.00 uur – Gijs Huitsing Een fijne school voor iedereen?! Kinderen die met plezier naar school gaan en zich veilig voelen. Dat willen we allemaal. Maar soms lukt dat niet. Hoe werkt dat in groepen? Waarom loopt het soms uit de hand? Bijvoorbeeld wanneer er wordt gepest. Hoe maak je van een groep een fijne groep? » Gijs Huitsing is wetenschappelijk onderzoeker bij Sociologie, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

12.30 – 13.15 uur & 14.15 – 15.00 uur Talkshow voor jong en oud: Bij Bram aan tafel Presentator Bram Douwes praat met kinderen en wetenschappers over de vragen die hen bezighouden. Jonge wetenschappers vertellen over hun wetenschappelijke dromen én over de concrete resultaten van hun laatste onderzoek. Onverwachte gasten uit wetenschap en maatschappij schuiven aan.

Workshops voor kinderen

12.00 -17.00 uur Er zijn drie doorlopende workshops voor kinderen in het Academiegebouw. Je kunt gewoon binnenlopen, aanschuiven en aan de slag.

  • Maak Chinese karakters onder begeleiding van medewerkers van het Confusius instituut;
  • Componeer een echte Groningse rap, onder begeleiding van Olaf Vos. Deze workshop wordt afgewisseld met een korte cursus ‘Gronings voor beginners’, door Olaf Vos.
  • Puzzelen met snippers van de Dode Zee rollen, onder begeleiding van onderzoekers van de onderzoeksgroep van Mladen Popovic.

Ontmoet onderzoekers in het Wetenschapscafé

12.00 – 17.00 uur De Groninger universiteit herbergt veel talent. In het Wetenschapscafé presenteren enkele van hen de opmerkelijke resultaten van hun onderzoek. Praat onder het genot van een kop koffie of thee of een glas fris met echte onderzoekers. Vraag hen over van alles, dat vinden ze leuk! Pianist Robbie de Groot speelt ondertussen op zijn eigen karakteristieke wijze uw verzoeknummers.

Open huis: bezichtiging van het Academiegebouw

12.00 -17.00 uur Het Academiegebouw, het hart van de universiteit. Al sinds 1614 op deze plek. Het huidige gebouw is ruim 100 jaar oud. Tijdens Zpannend Zernike is het gebouw geopend voor iedereen. Veel zalen zijn te bezichtigen. De Aula, met de beroemde muurschildering van Matthijs Röling en Wout Muller. De traditionele Heymanszaal. De Senaatskamer met de eeuwenoude hoogleraarportretten. De Curatorenkamer, van waaruit de universiteit eeuwen werd bestuurd. De grafsteen van de eerste Rector Magnificus Ubbo Emmius. En dee verschillende faculteitskamers, waar dagelijks buluitreikingenplaatsvinden.

Naam organisatie Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Open dag, Workshop
Doelgroep Kinderen, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 14 oktober 2017: 12:00 - 17:00 uur
Adres Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Broerstraat 5
9712 CP Groningen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.