Verstreken: Vaar mee op een onderzoeksschip (2017)

Onderzoeksschip de RV Dreissena meert aan bij de kade van NEMO. Vaar mee en ontdek wat er in het water in en om Amsterdam leeft.

Credits: Institute for Biodiversity and Ecosystems Dynamics (IBED)

Sinds juli van dit jaar, heeft de Universiteit van Amsterdam een eigen onderzoeksship, de RV Dreissena. Het schip is gebouwd met hulp van een crowdfundingsactie en stelt onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica in staat om in alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden onderzoek te doen op het Marker- en IJsselmeer.

Ter gelegenheid van het Weekend van de Wetenschap kunnen bezoekers het schip bezoeken en zelfs een kort vaartochtje maken. Samen met de onderzoekers aan boord worden er monsters genomen van het water rondom NEMO. Wat leeft er allemaal in het water zo midden in de stad?

Ook op de kade is er genoeg te doen. De monsters die door het schip aan land worden gebracht kunnen bekeken worden en er zijn wetenschappers van de universiteit aanwezig om te vertellen over het onderzoek dat op andere dagen met het schip wordt gedaan. Daarnaast is het kennisplatform Amsterdam Water Science aanwezig dat alles kan vertellen over wateronderzoek in en om de stad.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.